
Sylwia Pacyna
dietetyk klinicznyCURRICULUM VITAE
02.2019-aktualnie Dietetyk w Przychodni Lekarzy Specjalistów Ars Medica w Łowiczu
09.2017-aktualnie Dietetyk, autorka artykułów i przepisów na stronie Przepisy dla Dzieci
07.2018-02.2019 Dietetyk w poradni DF Medica w Warszawie
05.2018-08.2018 Dietetyk w firmie Nutricia Medyczna w Warszawie
11.2016-02.2017 Dietetyk, praktykant podczas kampanii „Wiem co jem” organizowanej przez Urząd Miasta w Warszawie
Swoje doświadczenie zdobywała również podczas praktyk zawodowych w licznych placówkach medycznych m.in. Instytucie „Pomnik” Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Wojewódzkim Szpitalu Specjalistyczny im. M. Kopernika w Łodzi.
Dodatkowe informacje:
- Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej; wolontariusz, edukator w Fundacji Szkoła na Widelcu oraz fundacji Szczęśliwi bez Cukru
Uczestnik wielu szkoleń, kursów oraz konferencji poświęconych tematyce żywienia człowieka, m.in.:
- IV Narodowego Kongresu Żywieniowego pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
- Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki Congressus Dietetica organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
- Kursie „SOIT- School Of Insulinresistance Therapy” – zyskanie tytułu specjalisty przyjaznego insulinoopornym
- Konferencji „Otyłość u dzieci i młodzieży- problem trudny i złożony” organizowanej przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
- Konferencji „Żywienie w Centrum- Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci” organizowanej przez Instytut „Pomnik” Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
- Kursach: „Diagnostyka dla dietetyka”, „Dietoterapia w PCOS”, „Żywienie w chorobach tarczycy”
- Szkoleniach: „Specyficzne zaburzenia odżywiania” , „Dieta dla seniora”, „Żywienie około treningowe- fakty i mity”, „Podstawy żywienia klinicznego w onkologii”
2018-2019 Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, kierunek Poradnictwo dietetyczne -postępy w żywieniu człowieka, studia podyplomowe.
2016-2018 Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, kierunek dietetyka, studia magisterskie. Praca magisterska pod tytułem: „Ocena sposobu żywienia wybranej grupy młodzieży”.
2013-2016 Uniwersytet medyczny w Łodzi, Wydział Nauki o Zdrowiu, kierunek dietetyka, studia licencjackie. Praca licencjacka pod tytułem: „Rola diety bezglutenowej w leczeniu i patogenezie celiakii”.
POZNAJ SYLWIĘ :)
Gdybyś mogła być warzywem, czym chciałabyś być i dlaczego?
Botwinką, czyli młodym buraczkiem oraz jego starszą wersją - burakiem. Botwinka pojawia się jako jedno z pierwszych wiosennych warzyw, a pod koniec września dojrzewa i zostaje z nami na długo. Warzywo, które idealnie odnajduje się w każdej kulinarnej sytuacji- na słodko jak i na wytrawnie, pieczone jak i gotowane.
.
Twoja ulubiona bajka.
Kubuś Puchatek - bajka o prawdziwej przyjaźni na dobre i na złe.
Ulubiona forma ruchu.
Jazda na rowerze - uwielbiam przejażdżki leśnymi dróżkami oraz wiatr we włosach.
Czym jest dla ciebie jedzenie?
Nieodłącznym elementem każdego dnia - który dodaje energii, łączy ludzi, jest kopalnią inspiracji. Jedzenie to przyjemność! :-)
Co jest twoim grzechem dietetycznym?
Gofry z bitą śmietaną i owocami! Uwielbiam i sama przygotowuje gofry na milion sposobów, ale podczas wyjazdów nad morze gofry z budki smakują inaczej, tak wakacyjnie :-)