
Paulina Hetwer
dietetyk klinicznyCURRICULUM VITAE
Od 01.2019 – nadal: DIETETYK w Szpitalu Chorób Płuc im. Św. Józefa w Pilchowicach
01.2017 – nadal: AUTOR artykułów popularnonaukowych, magazyn Fabryka Siły
06.2019: DIETETYK prowadzący analizę składu ciała i poradnictwo żywieniowe z ramienia Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego w trakcie Jaworznickiego Marszu Nordic Walking 2019
10.2016-12.2018: DIETETYK w poradni Dobry Dietetyk w Wodzisławiu Śląskim.
30.11.2017: PRELEGENT, Śląski Festiwal Nauki 2017
04-05.2017: AUTOR projektu „Odmień dietę przez przypadki” dla uczestników Wodzisławskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Projekt poświęcony żywieniu osób starszych
01.2017: DIETETYK prowadzący konsultacje dietetyczne dla dzieci we współpracy z Urzędem Miasta w Jastrzębiu Zdroju
AUTOR artykułów w prasie specjalistycznej:
„Dieta a higiena jamy ustnej” - Food Forum, 6(28)/2018
„Rola interakcji składników żywności z genami w prewencji cukrzycy typu II” - Dietetyka Współczesna, 20/2018
„Wpływ diety matki na epigenom dziecka” - Dietetyka Współczesna, 19/2018
2015-2018 Uniwersytet Jagielloński, Wydział Lekarski, kierunek Dietetyka, Tytuł Magistra (praca magisterska pt.: „Ocena sezonowości zmian stężenia witaminy D u pacjentów w 5. stadium przewlekłej choroby nerek leczonych powtarzalnymi hemodializami.”)
2011-2015 Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego, kierunek Dietetyka kliniczna, Tytuł Licencjata
POZNAJ PAULINĘ :)
Gdybyś mogła być warzywem, czym chciałabyś być i dlaczego?
Ogórkiem – doskonale prezentuje się dzięki intensywnej zieleni skórki. Doceniam jego wielofunkcyjność – może być składnikiem kanapki, mizerii, sałatki, a jednocześnie także orzeźwiającym dodatkiem do drinków. Jest niezastąpiony.
.
Twoja ulubiona bajka.
„Matylda” Roalda Dahl’a . To zabawna opowieść o mądrej i niezwykle odważnej dziewczynce. Silni bohaterowie książek mogą być inspirujący zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Ulubiona forma ruchu.
Jazda na rowerze – dzięki niej odkryłam wiele ciekawych, nieznanych mi wcześniej miejsc. W sezonie letnim to najlepszy środek lokomocji.
Czym jest dla ciebie jedzenie?
Przygotowywanie zdrowych posiłków dla bliskich jest dla mnie jedną z form okazywania pozytywnych uczuć.
Co jest twoim grzechem dietetycznym?
Drożdżówki, po które sięgam gdy wstanę zbyt późno, aby przygotować śniadanie. Na szczęście nie zdarza się to często.