Sylwia Pacyna

dietetyk kliniczny
Dietetyk z pasji i wykształcenia. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Nieustannie podnosi poziom swojej wiedzy i doświadczenia poprzez udział w licznych konferencjach oraz szkoleniach poświęconych żywieniu człowieka- wszystko po to, aby jak najlepiej zaopiekować się pacjentami, wspomóc ich w drodze do uzyskania zdrowia i lepszego samopoczucia. W pracy z pacjentem kładzie duży nacisk na edukację żywieniową, zaraża zdrowym stylem życia oraz przedstawia smaczny sposób na zdrowie. Miłośniczka kulinarnych eksperymentów oraz podróży.
zobacz CV

CURRICULUM VITAE

DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE:

02.2019-aktualnie Dietetyk  w Przychodni Lekarzy Specjalistów Ars Medica w Łowiczu

09.2017-aktualnie Dietetyk, autorka artykułów i przepisów na stronie Przepisy dla Dzieci

07.2018-02.2019 Dietetyk w poradni DF Medica w Warszawie

05.2018-08.2018 Dietetyk w firmie Nutricia Medyczna w Warszawie

11.2016-02.2017 Dietetyk, praktykant podczas kampanii „Wiem co jem” organizowanej przez Urząd Miasta w Warszawie

 

Swoje doświadczenie zdobywała również podczas praktyk zawodowych w licznych placówkach medycznych m.in. Instytucie „Pomnik” Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Wojewódzkim Szpitalu Specjalistyczny im. M. Kopernika w Łodzi.

 

Dodatkowe informacje:

  • Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej; wolontariusz, edukator w Fundacji Szkoła na Widelcu oraz fundacji Szczęśliwi bez Cukru

Uczestnik wielu szkoleń, kursów oraz konferencji poświęconych tematyce żywienia człowieka, m.in.:

  • IV Narodowego Kongresu Żywieniowego pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
  • Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki  Congressus Dietetica organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
  • Kursie „SOIT- School Of Insulinresistance Therapy” – zyskanie tytułu specjalisty przyjaznego insulinoopornym
  • Konferencji „Otyłość u dzieci i młodzieży- problem trudny i złożony”  organizowanej przez  Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
  • Konferencji „Żywienie w Centrum- Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci”  organizowanej przez Instytut „Pomnik” Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
  • Kursach: „Diagnostyka dla dietetyka”, „Dietoterapia w PCOS”,  „Żywienie w chorobach tarczycy” 
  • Szkoleniach: „Specyficzne zaburzenia odżywiania” , „Dieta dla seniora”, „Żywienie około treningowe- fakty i mity”, „Podstawy żywienia klinicznego w onkologii”
WYKSZTAŁCENIE:

2018-2019  Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, kierunek Poradnictwo dietetyczne -postępy w żywieniu człowieka, studia podyplomowe.

2016-2018  Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, kierunek dietetyka, studia magisterskie. Praca magisterska pod tytułem: „Ocena sposobu żywienia wybranej grupy młodzieży”.

2013-2016  Uniwersytet medyczny w Łodzi, Wydział Nauki o Zdrowiu, kierunek dietetyka, studia licencjackie. Praca licencjacka pod tytułem: „Rola diety bezglutenowej w leczeniu i patogenezie celiakii”.

zwiń

POZNAJ SYLWIĘ :) 


Gdybyś mogła być warzywem, czym chciałabyś być i dlaczego?


Botwinką, czyli młodym buraczkiem oraz jego starszą wersją - burakiem. Botwinka pojawia się jako jedno z pierwszych wiosennych warzyw, a pod koniec września dojrzewa i zostaje z nami na długo. Warzywo, które idealnie odnajduje się w każdej kulinarnej sytuacji- na słodko jak i na wytrawnie, pieczone jak i gotowane.  
.  
Twoja ulubiona bajka.

Kubuś Puchatek - bajka o prawdziwej przyjaźni na dobre i na złe.
 
Ulubiona forma ruchu.


Jazda na rowerze - uwielbiam przejażdżki leśnymi dróżkami oraz wiatr we włosach.


Czym jest dla ciebie jedzenie?

 Nieodłącznym elementem każdego dnia - który dodaje energii, łączy ludzi, jest kopalnią inspiracji. Jedzenie to przyjemność! :-)
 
Co jest twoim grzechem dietetycznym?


Gofry z bitą śmietaną i owocami! Uwielbiam i sama przygotowuje gofry na milion sposobów, ale podczas wyjazdów nad morze  gofry z budki smakują inaczej, tak wakacyjnie :-)

Poznaj innych

poznaj Martę

Marta

ceo
poznaj Paulinę

Paulina

dietetyk kliniczny
poznaj Emilię

Emilia

dietetyk kliniczny
poznaj Annę

Anna

dietetyk kliniczny
poznaj Paulinę

Paulina

dietetyk kliniczny
poznaj Katarzynę

Katarzyna

dietetyk kliniczny
poznaj Weronikę

Weronika

dietetyk kliniczny
Powrót