Sylwia Pacyna

dietetyk kliniczny
Dietetyk z pasji i wykształcenia. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Nieustannie podnosi poziom swojej wiedzy i doświadczenia poprzez udział w licznych konferencjach oraz szkoleniach poświęconych żywieniu człowieka- wszystko po to, aby jak najlepiej zaopiekować się pacjentami, wspomóc ich w drodze do uzyskania zdrowia i lepszego samopoczucia. W pracy z pacjentem kładzie duży nacisk na edukację żywieniową, zaraża zdrowym stylem życia oraz przedstawia smaczny sposób na zdrowie. Miłośniczka kulinarnych eksperymentów oraz podróży.
zobacz CV

CURRICULUM VITAE

DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE:

02.2019-aktualnie Dietetyk  w Przychodni Lekarzy Specjalistów Ars Medica w Łowiczu

09.2017-aktualnie Dietetyk, autorka artykułów i przepisów na stronie Przepisy dla Dzieci

07.2018-02.2019 Dietetyk w poradni DF Medica w Warszawie

05.2018-08.2018 Dietetyk w firmie Nutricia Medyczna w Warszawie

11.2016-02.2017 Dietetyk, praktykant podczas kampanii „Wiem co jem” organizowanej przez Urząd Miasta w Warszawie

 

Swoje doświadczenie zdobywała również podczas praktyk zawodowych w licznych placówkach medycznych m.in. Instytucie „Pomnik” Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Wojewódzkim Szpitalu Specjalistyczny im. M. Kopernika w Łodzi.

 

Dodatkowe informacje:

  • Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej; wolontariusz, edukator w Fundacji Szkoła na Widelcu oraz fundacji Szczęśliwi bez Cukru

Uczestnik wielu szkoleń, kursów oraz konferencji poświęconych tematyce żywienia człowieka, m.in.:

  • IV Narodowego Kongresu Żywieniowego pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
  • Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki  Congressus Dietetica organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków
  • Kursie „SOIT- School Of Insulinresistance Therapy” – zyskanie tytułu specjalisty przyjaznego insulinoopornym
  • Konferencji „Otyłość u dzieci i młodzieży- problem trudny i złożony”  organizowanej przez  Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
  • Konferencji „Żywienie w Centrum- Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci”  organizowanej przez Instytut „Pomnik” Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
  • Kursach: „Diagnostyka dla dietetyka”, „Dietoterapia w PCOS”,  „Żywienie w chorobach tarczycy” 
  • Szkoleniach: „Specyficzne zaburzenia odżywiania” , „Dieta dla seniora”, „Żywienie około treningowe- fakty i mity”, „Podstawy żywienia klinicznego w onkologii”
WYKSZTAŁCENIE:

2018-2019  Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, kierunek Poradnictwo dietetyczne -postępy w żywieniu człowieka, studia podyplomowe.

2016-2018  Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, kierunek dietetyka, studia magisterskie. Praca magisterska pod tytułem: „Ocena sposobu żywienia wybranej grupy młodzieży”.

2013-2016  Uniwersytet medyczny w Łodzi, Wydział Nauki o Zdrowiu, kierunek dietetyka, studia licencjackie. Praca licencjacka pod tytułem: „Rola diety bezglutenowej w leczeniu i patogenezie celiakii”.

zwiń

POZNAJ SYLWIĘ :) 


Gdybyś mogła być warzywem, czym chciałabyś być i dlaczego?


Botwinką, czyli młodym buraczkiem oraz jego starszą wersją - burakiem. Botwinka pojawia się jako jedno z pierwszych wiosennych warzyw, a pod koniec września dojrzewa i zostaje z nami na długo. Warzywo, które idealnie odnajduje się w każdej kulinarnej sytuacji- na słodko jak i na wytrawnie, pieczone jak i gotowane.  
.  
Twoja ulubiona bajka.

Kubuś Puchatek - bajka o prawdziwej przyjaźni na dobre i na złe.
 
Ulubiona forma ruchu.


Jazda na rowerze - uwielbiam przejażdżki leśnymi dróżkami oraz wiatr we włosach.


Czym jest dla ciebie jedzenie?

 Nieodłącznym elementem każdego dnia - który dodaje energii, łączy ludzi, jest kopalnią inspiracji. Jedzenie to przyjemność! :-)
 
Co jest twoim grzechem dietetycznym?


Gofry z bitą śmietaną i owocami! Uwielbiam i sama przygotowuje gofry na milion sposobów, ale podczas wyjazdów nad morze  gofry z budki smakują inaczej, tak wakacyjnie :-)

Poznaj innych

poznaj Martę

Marta

ceo
poznaj Emilię

Emilia

dietetyk kliniczny
poznaj Annę

Anna

dietetyk kliniczny
poznaj Paulinę

Paulina

dietetyk kliniczny
Powrót