Paulina Gryz-Ryczywolska

dietetyk kliniczny
Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Czynny uczestnik licznych zjazdów, konferencji i sympozjów naukowych. Współautor skryptu Nefrologia Dziecięca dla studentów Wydziału Lekarskiego WUM. Z powołaniem pracujący z dziećmi i dorosłymi kształtując ich nawyki żywieniowe w profilaktyce chorób oraz uczestniczący w leczeniu żywieniowym pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi.
zobacz CV

CURRICULUM VITAE

DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE:

02 – 06.2016: ASTSTENT prowadzący zajęcia dydaktyczne z dietetyki Klinicznej z zamienia Zakładu Żywienia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

od 09.2013: DIETETYK na Oddziale Klinicznym Nefrologii i Pediatrii z pododdziałem niemowlęcym oraz Oddziale Neurologii w Samodzielny Publiczny Dziecięcy Szpital Kliniczny przy ul. Marszałkowskiej 24 w Warszawie obecnie Szpital Pediatryczny WUM przy ul. Żwirki i Wigury 63A w Warszawie

02.2010 – 06.2013: ASYSTET prowadzący zajęcia dydaktyczne z Dietetyki Klinicznej i Żywienia Kobiet Ciężarnych, Karmiących i Niemowląt w Zakładzie Żywienia Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

od 05.2009: DIETETYK na Oddziale Klinicznym Nefrologii i Pediatrii z pod oddziałem niemowlęcym w Samodzielny Publiczny Dziecięcy Szpital Kliniczny przy ul. Marszałkowskiej 24 w Warszawie

01.2008 – 05.2009: KIEROWNIK SEKCJI PEDIATRYCZNEJ prowadzący edukację żywieniową dzieci w wieku szkolnym w ramach działalności Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków przy Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

11. 2006 – 02. 2007: KIEROWNIK drugiej edycji Programu Badawczego „Redukcja masy ciała u osób otyłych przez modyfikacje nawyków żywieniowych i wzrost aktywności fizycznej”, realizowanego przy Zakładzie Żywienia Człowieka Akademii Medycznej w Warszawie

Wieloletnie doświadczenie w Ośrodkach Służby Zdrowia w Działach Żywienia i Dietetyki. Zakres obowiązków: przeprowadzanie wywiadu żywieniowego, indywidualnych porad żywieniowych, układnie indywidualnych jadłospisów w różnych jednostkach chorobowych, również dla osób borykających się z nadwagą i otyłością, prowadzenie grupowej edukacji dla pacjentów w chorobami metabolicznymi, ocena informacji żywieniowej na opakowaniach suplementów diety przygotowywanych do wprowadzenia na rynek;

WYKSZTAŁCENIE:

2007 – 2009 r. Warszawski Uniwersytet Medyczny Wydział Nauki o Zdrowiu, kierunek Dietetyka Tytuł Magistra, (praca magisterska pod tytułem: „Ocena sposobu żywienia i jego wpływ na czynność nerek u dzieci i młodzieży z otyłością prostą”)

2004 – 2007 r. Akademia Medyczna w Warszawie Wydział Nauki o Zdrowiu, kierunek Dietetyka Tytuł Licencjata, (praca licencjacka pod tytułem: „Realizacja zaleceń dietetycznych przez dzieci z zespołem nerczycowym w wieku 4-12 lat”).

zwiń

POZNAJ PAULINĘ :) 
 

Gdybyś mogła być warzywem, czym chciałabyś być i dlaczego?

Marchewką, ponieważ jest twarda a zarazem słodka, chrupiąca, smukła i zdrowa.
 

Twoja ulubiona bajka.

Zdecydowanie „Piotruś Pan”, znam tę bajkę na pamięć.

 

Ulubiona forma ruchu.

Uwielbiam ćwiczenia na trampolinie z moim synkiem. To mieszanka skoków, podskoków i mnóstwa śmiechu.

 

Czym jest dla ciebie jedzenie?

Pasją, kulinarnymi eksperymentami, siłą, lekiem i poprawą samopoczucia.

 

Co jest twoim grzechem dietetycznym?

Czekolada którą uwielbiam, im więcej ma w sobie kakao tym lepiej. To mój mały grzech. Oczywiście nie jem jej codziennie, jednak nigdy nie pozwolę jej zniknąć z mojego życia na zawsze.

Poznaj innych

poznaj Martę

Marta

ceo
Powrót