Zupa grzybowa

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 3 godziny
poziom trudności: łatwe
przepis na: ok. 6 słoików

SKŁADNIKI:

3 kg oczyszczonych grzybów
3 łyżki soli

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Czy uwielbiasz zupę grzybową tak jak ja?
To moja jedna z ulubionych zup: zapach lasu i smak grzybów to prawdziwa rozkosz dla mojego podniebienia. W sezonie grzybowym taka zupa często króluje w mojej kuchni. Ale co zrobić jeśli grzybów już nie ma a ma się ochotę na coś grzybowego?
Moja mama jako zapalona grzybiarka znalazła na to sposób lata temu. Przygotowuje barszcz grzybowy zamknięty w słoikach. W ten sposób może jeść przepyszną zupę bez względu na porę roku.

JAK TO ZROBIĆ?

Oczyszczone grzyby umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę w 5l garnku. 
Na gotującą się wodę wrzuć grzyby i gotuj ok. 3 min. Następnie grzyby odcedź na durszlaku. 
Ponownie zagotuj świeżą wodę, wrzuć grzyby i posól. Gotuj na małym płomieniu 4h. Od czasu do czasu przemieszaj. 
Po tym czasie wyparz słoiki gorącą wodą. Do każdego słoika wlej grzybki. Słoik zakręć. 
Słoiki umieść w garnkach z gorącą wodą i gotuj 30 min. Po wyjęciu z wody, słoiki odstaw do góry dnem na 12h.

Smacznego!

Powrót