Zupa dyniowa z pomidorami

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwe
przepis na: 4 porcje
alergie: bezglutenowe, bez nabiału, bez soi

SKŁADNIKI:

0,5 litra wywaru warzywnego
0,5 kg dyni piżmowej
2 cebule
2 duże świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
3 plastry świeżego imbiru
50-100 ml mleczka kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki papryki słodkiej

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Sezon na dynie trwa. Warto więc wykorzystać to warzywo w różnych posiłkach, czy potrawach. Dynia to bomba pełna beta-karotenu czyli silnego przeciwutleniacza, który uchroni nas od negatywnego wpływu różnych substancji i czynników. A do tego, jest to warzywo, które mogą jeść zarówno małe dzieci jak i dorośli. W diecie niemowląt można ją wprowadzać jako jedno z pierwszych warzyw. Jest lekkostrawna, dlatego osoby będące na diecie śmiało mogą ją wprowadzić do swojego jadłospisu.

Przepis zainspirowany Zupą dyniową wg. Pana Dyni (www.dynioland.pl/przepisy)

JAK TO ZROBIĆ?

Dynie oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę. 
Dyni piżmowej nie trzeba obierać! Posiekaj drobno cebule.

Posiekaną cebulę podsmaż w rozgrzanym garnku o grubym dnie, dodając nieco oliwy z oliwek. 
Gdy cebula lekko się zarumieni, dodaj paprykę w proszku.

Następnie dodaj pokrojoną dynię i zalej wywarem warzywnym. 
Gotuj ok. 20-30 minut, pod koniec dodaj pomidory, posiekany czosnek z imbirem oraz mleczko kokosowe. 
Dopraw solą i zupa jest już gotowa!

Powrót