Pożywna zupa pomidorowa z soczewicą

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: około 40 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa, bez nabiału, bez soi

SKŁADNIKI:

1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, mały por)
2 puszki przecieru pomidorowego
1 litr wody
2 szklanki czerwonej soczewicy
sól i pieprz do smaku

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Mam dla Was łatwy i szybki przepis na zupę, którą pokochacie. A dlaczego? 
Bo to zupa, która, dzięki zawartości sycącej soczewicy, śmiało może zastąpić danie główne.
Ciepła, pożywna i sycąca rozpieszcza pod względem zawartości potrzebnych witamin i minerałów. Dwa główne składniki uzupełniają się bowiem niczym yin i yang: soczewica zawiera mnóstwo niehemowego żelaza, które, dzięki witaminie C pochodzącej z pomidorów, będzie się świetnie wchłaniać. 
Wychodzę z założenia, że jeśli ja muszę być mistrzynią tzw. multitaskingu, to i moje jedzenie powinno robić to samo. ;)
Smacznego!

JAK TO ZROBIĆ?

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w około 5 cm kawałki. 
Włóż do garnka i zalej wodą. 
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. 
Dolej przecier pomidorowy i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Wyciągnij włoszczyznę z wywaru i pokrój ją w plastry. 
Wrzuć pokrojoną włoszczyznę do garnka, dodaj soczewicę i gotowuj około 15 minut, do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Powrót