Krem z pieczonej dyni i pomidorów

cykl: U DIETETYKA NA STOLE
szybkość przygotowania: 60 min.
poziom trudności: łatwe
dieta: EKO, WEGAŃSKA
przepis na: 3 porcje
alergie: BEZ NABIAŁU, BEZ SOI, BEZ CUKRU

SKŁADNIKI:

1 średnia dynia piżmowa
300 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych
1 średnia marchew
2 ząbki czosnku
1 średnia pietruszka
½ pora
1 łyżeczka słodkie papryki
¼ łyżeczki imbiru
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

JAK TO ZROBIĆ?

Dynię przekrój na pół i oczyść z pestek. Do naczynia żaroodpornego przełóż dynie. W miejsce po pestkach wsyppomidorki, ząbki czosnku i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40 min. Do miękkości.
W tym czasie obierz marchew, pietruszkę i oczyść pora. Warzywa przełóż do niedużego garnka i zalej niewielką ilością wody (ok. 1l). Gotuj do miękkości.
Upieczoną dynię z pomidorkami wyjmij z piernika. Za pomocą łyżki wydrąż cały miąższ  i przełóż do ugotowanego wywaru. Wszystko zmiksuj do gładkości. Dopraw papryką, imbirem, solą i pieprzem i gotowe. Można podawać z prażonymi pestkami dyni. SMACZNEGO

 

Powrót