Kokosowy krem z kalafiora

cykl: od nowa
szybkość przygotowania: około 45 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa

SKŁADNIKI:

1 główka kalafiora
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 ziemniak
1 łyżka oleju rzepakowego
pieprz, sól do smaku
1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
2 szklanki bulionu warzywnego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
prażone płatki migdałowe (opcjonalnie)

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Znacie te dni, kiedy nie ma czasu na nic?

Budzisz się wcześnie rano. Jesz w pośpiechu (a to bardzo niezdrowe!), wbiegasz i wybiegasz spod prysznica, wrzucasz na siebie ubranie, wybiegasz z domu i tak rozpoczynasz kolejny dzień ciągłego joggingu pomiędzy jednym a drugim spotkaniem, zakupami, lekarzami, szkołą czy przedszkolem. Zatrzymujesz się w końcu na drzwiach do mieszkania, z którego słyszysz dochodzący ze środka okrzyk domowych głodomorów „a co do jedzenia, bo jesteśmy głodni!”

No i co zrobić?

KREM KALAFIOROWY!

Przetestowałam go na wiele sposobów: z dodatkami różnych warzyw, pieczonym czosnkiem (tak jak radzi to Marta z jadlonomia.com) czy prażoną, pokrojoną w kostkę cebulką (jak radzi Ella z naturallyella.com). Poniżej przedstawiam Wam moją wersję przepisu, która potrafi zaspokoić mojego domowego głodomora.

JAK TO ZROBIĆ?

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (z opcją termoobiegu).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Oczyść kalafior, pozbywając się liści, dokładnie umyj główkę warzywa.
Podziel na różki i rozłóż je na papierze do pieczenia.
Wmasuj w nie olej i posyp delikatnie solą.
Umieść na papierze ząbki czosnku w łupinach.
Piecz przez 20 minut.

Obierz ziemniaka, ugotuj go w lekko osolonej wodzie.
Jeśli będzie miękki przed zakończeniem pieczenia kalafiora, odcedź go i pozostaw pod przykryciem.

Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj upieczone różdżki kalafiora, pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka oraz oczyszczone ząbki czosnku (obierz je i wyrzuć łupiny – nie będą już nam potrzebne).
Podsmaż przez 2 minuty. Następnie dodaj gorący bulion.
Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 7 minut.

Ostrożnie zblednuj wszystko na gładki krem.
Dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem. 
Podaj z oliwą i prażonymi płatkami migdałowymi.

W ZALEŻNOŚCI OD NIETOLERANCJI LUB ALERGII, ZUPA ŚWIETNIE SMAKUJE TEŻ Z:

MOŻESZ JEŚĆ NABIAŁ: gęstą śmietanką 30%, którą możesz udekorować przygotowaną zupę

MOŻESZ JEŚĆ GLUTEN: z grzankami

PORADA FOODWISE:

Nie przepadasz za czosnkiem? Zredukuj ilość do 1 małego ząbka.

Powrót