Kokosowa zupa botwinkowa

cykl: od nowa
szybkość przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa

SKŁADNIKI:

1 pęczek botwinki z buraczkami
1 ząbek czosnku
5 cm korzenia imbiru
1/2 małej papryczki chili (pamiętaj, aby usunąć pestki!)
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka oleju rzepakowego
pieprz, sól do smaku
1 limonka

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Uwielbiam botwinkę! 
Pokochałam ją za smak, łatwość przyrządzania, brak odpadów (bo zjadasz zarówno korzeń jak i liście) oraz za cudowny kolor!
Ale to nie wszystko!
Botwinka to naprawdę super warzywo. Dlaczego?
Oto kilka faktów, dla których warto ją jeść: zawiera dużo witaminy A, C, żelaza
i wapnia, dlatego jest polecana wegetarianom i osobom, 
które nieszczególnie przepadają za mięsem. Zawiera substancje o działaniu podobnym do kobiecych hormonów płciowych,
tj. estrogenów, które są hormonami piękna, młodości i seksu. 
Czego chcieć więcej?

JAK TO ZROBIĆ?

Rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego w rondelku.
Poszatkuj czonsek, papryczkę, imbir i wrzuć na olej.
Podsmaż, aż do momentu, w którym czosnek nabierze złocistego koloru.

Oczyść botwinkę, obierz buraczki.
Pokrój w kostkę i dodaj do czosnku i imbiru. 
Smaż razem na śrendim ogniu przez około 5 minut. 
Dodaj szklankę bulionu warzywnego. 
Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 
Dodaj puszkę mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. 
Dopraw do smaku.

Nałóż zupę do miseczek i skrop sokiem z limonki.

Powrót