Złota granola z pomarańczą

cykl: odżywiona
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegetariańska
alergie: bezglutenowe, bez nabiału, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

400 g organicznych płatków owsianych (ja używam bezglutenowych)
40 g orzechów włoskich
40 g prażonych migdałów
4 łyżeczki cynamonu
40 g płatków migdałowych
40 g suszonych wiórków kokosowych
90 g oleju kokosowego
40 g suszonej żurawiny
40 g pestek dyni
5 łyżek miodu
8 łyżek agawa
sok z wyciśniętej 1 pomarańczy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Przyznaję się bez bicia. Kocham słodkie śniadania. Paulina (nasz naczelny dietetyk kliniczny w FOODWISE) mądrze powtarza, że to pewnie złe nawyki z dzieciństwa, bo dzieci można programować (przeczytajcie koniecznie jej artykuł o programowaniu jedzenia!). Mnie zaprogramowano tak, że bez porannej słodkości, to ani rusz. No bo jak się obudzić bez szklanki soczystego, świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy czy grapefruita? Jak otworzyć oczy bez kęsa słodkiej papai, kiwi czy przekąszenia garści malin? A jak już znajdzie się taki mądry co mi odpowie, jak rozgrzać mój ospały żołądek bez pysznej granoli, to dostanie ode mnie kulinarnego Nobla.

Zamiast kupować drogie, przesłodzone granole, które obiecują cuda, a dostarczają kiepskiej jakości zlepione grudki (w sumie ‘nie wiadomo czego’), piekę domową, bezglutenową, złotą granolę. To prosty, szybki i smaczny przepis podpatrzony od pięknej Elli z deliciouslyella.com. Moją wersję dostosowuję do smaków domowników, pozbawiając jej rodzynek, urozmaicając suszonymi jabłkami i zastępując syrop klonowy, organicznym miodem.

Przygotujesz ją szybciej niż myślisz, wrzucisz do niej to, co masz (nawet jeśli to tylko płatki owsiane, odrobina miodu i cynamonu), a rano Twój żołądek Ci podziękuje. Uwierz mi, że warto.

JAK TO ZROBIĆ?

Włącz piekarnik na 140 C (ustawienie z termoobiegiem).

Rozgrzej olej kokosowy na małym ogniu i stopniowo dodawaj miód.
Kiedy miód stanie się płynny, zdejmij garnuszek z pieca.
Dodaj sok z pomarańczy oraz cynamon.

Pozostałe składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj.
Zalej je mieszanką miodu i cynamonu. 
Rozprowadź równo „papkę” na papierze do pieczenia (papier umieść na blaszce, aby granola nie sturlała się do piekarnika). Pamiętaj, aby warstwa granoli była cienko rozprowadzona – w przeciwnym razie „papka” nie upiecze się tak jak powinna. 
Piecz w piekarniku przez 25-30 minut, obracając granolę co 5 minut. (UWAGA! Jeśli zauważysz, że Twoja „papka” jest złocista przed upływem czasu, wyciągnij ją szybciej z piekarnika, tak aby się nie przypaliła). 
Wyciągnij blaszkę z granolą z piekarnika i pozostaw do schłodzenia.

W zależności od Twoich przypadłości alergicznych, granola świetnie smakuje z:

mleko migdałowe
kefir
jogurt naturalny

PORADA:

Co piekarnik, to różny czas pieczenia, dlatego uważaj, aby granola się nie spaliła.
Dostosuj czas pieczenia do tego, jaką granolę preferujesz—tj. chrupiącą lub miękką. Reasumując:
DŁUGO PIECZONA granola będzie twarda i chrupiąca.
KRÓTKO PIECZONA granola będzie miękka i bardziej lepka.

Dobrego dnia!

Pst! Pod każdym moim przepisem znajdziesz uwagi od Pauliny, naszego naczelnego lekarza-dietetyka w FOODWISE ;)

Powrót