Szparagi z jajkiem w koszulce

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwe
alergie: bezglutenowe, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

1 pęczek zielonych szparagów
3 jajka z chowu ekologicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka octu winnego białego

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Sezon na szparagi jest krótki, zaczyna się w maju i trawa tylko kilka tygodni, dlatego warto wykorzystywać je nie tylko do dania obiadowego. Szparagi to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnym! Warzywa dodatkowo zawierają inulinę która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i prace jelit. Dobra wiadomość dla osób na diecie: spożywając inulinę, wchłaniamy mniej kalorii z posiłku, który spożywamy. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego w naturalnej postaci, szparagi są szczególnie zalecane kobietą w ciąży.

Najprostszym sposobem podania tego cennego warzywa jest zestawienie z jajkiem. U mnie tym razem jajko w koszulce. Nabierając wprawy, przygotowanie takiego jajka nie zajmie Wam dłużej niż 3 minuty! To się nazywa fast food ;)

JAK TO ZROBIĆ?

Umyj i oczyść szparagi.

Ręcznie odłam twarde końcówki
Zagotuj wodę
Do wrzącej wody, wrzuć szparagi

Gotuj około 3-5 minut 
W drugim garnku zagotuj 1,5 litra wody.
Do wody wlej 1 łyżkę octu winnego 
Gotującą sowdę zamieszaj tak, aby powstał wir. 
Wbij szybko, ale delikatnie jajko do wody i gotuj około 3 minuty. 
Dzięki wirowi, białko jajko powinno się "zamknąć" na około żółtka.

Wyjmij delikatnie jajko z wody i odsącz. 
Na talerz wyłóż ugotowane szparagi. 
Jajko umieść na szparagach. 
Dopraw solą, pieprzem i gotowe. 

Powrót