Śniadaniowe jagodzianki z białym serem

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średnio zaawansowane
przepis na: 10 jagodzianek

SKŁADNIKI:

300 ml ciepłego mleka
60gr masła, roztopionego
80gr cukru
szczypta soli
2 duże jajka z eko hodowli
560gr mąki orkiszowej jasnej
20gr świeżych drożdży
500gr jagód

Masa serowa:

500gr twarogu półtłustego
2 łyżki miękkiego masła (temperatura pokojowa)
2 żółtka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Aby w pełni wykorzystać sezon na jagody, przygotuj dla swojego maluszka coś słodkiego i pysznego! Aby urozmaicić tradycyjne jagodzianki, dodaję ser twarogowy, pełnego białka i wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości.

Dzięki zawartości wapnia pochodzącego z twarogu oraz substancji odżywczych z jagód, możecie śmiało podawać jagodzianki swojemu dziecku na śniadanie, rozpoczynając dzień na fioletowo. ☺

Przepis zainspirowany blogiem „MOJE WYPIEKI.”

JAK TO ZROBIĆ?

Przygotuj rozczyn z drożdży. 
Rozkrusz do kubka drożdże dodaj łyżkę cukru zalej ¼ szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i dodaj 3 łyżki mąki pszennej. 
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Do letniego mleka dodaj masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszaj.

Do mąki orkiszowej dodaj sól wlej rozczyn i mleko wymieszane z resztą składników. 
Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. 
Uformuj z wyrobionego ciasta kule, przełóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Wymieszaj składniki na masę serową. 
Rozgnieć twaróg widelcem i zmieszaj z pozostałymi składnikami.

Po tym czasie ciasto wyjmij z misy, krótko wyrabiaj, rozwałkuj na duży kwadrat (idealny to 45 x 45 cm).

Blachę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto przekrój na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. 
Obie części posmaruj masą z białego sera, posyp jagodami. 
Każdy z prostokątów złóż na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części.

Bułeczki ułóż na blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia około 40 minut. Odłóż ponownie na bok, przykryj ściereczką, bułeczki powinny podwoić stoją objętość.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. 
Jeszcze ciepłe można polukrować.

Powrót