Śniadaniowe babeczki jajeczne

cykl: dietetyk gotuje dla dzieci
szybkość przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwe
przepis na: 3 porcje

SKŁADNIKI:

5 dużych jajek z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej
6 plasterków „chudej” ( bez widocznego tłuszczu) wędliny lub 10g łososia wędzonego
pokrojone drobno dowolne warzywa np. pomidory świeże, pomidory suszone, papryka czerwona, żółta, szczypiorek, ugotowane szparagi, cukinie itp.
sól do smaku

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Co na śniadanie? Wiadomo, jajecznica!

Ale tym razem w trochę innej wersji!

Co powiesz na śniadaniowe jajeczne babeczki do których możesz dodać co tylko chcesz – odrobinę „chudej” wędliny, plasterek łososia, liście bazylii, kawałki świeżego lub suszonego pomidora…a może nawet ser kozi?! Dodaj do nich więcej warzyw i zaserwuj swojemu organizmowi większą dawkę witamin już z samego rana!

JAK TO ZROBIĆ?

Foremki do muffinek, wyłoż 1 plasterkiem szynki (lub plasterkiem łososia).

Wsyp pokrojone warzywa według upodobań.

Roztrzep jajka i dopraw solą.

Gotową mieszaninę jajeczna przelej 
do foremek napełnionych warzywami.

Piecz w temp. 200 stopni przez około 20-25 minut.

Jedz na ciepło lub zimno z garścią świeżej sałaty lub liściami szpinaku!

Powrót