Placki dyniowe

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
przepis na: 3 porcje
alergie: bezglutenowe, bez soi, bez mleka

SKŁADNIKI:

200 g (3/4 szklanki) zmiksowanej na mus upieczonej dyni (o rzadkiej konsystencji)
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub dyni jak wyżej)
2 jajka
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła
1 łyżka miodu
1 szklanka mąki ryżowej
1/3 szklanki mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKI:

syrop klonowy lub miód
karmelizowane banany
kakao

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Dynia znana już przez meksykańskich Indian jest wspaniałym bogatym w karotenoidy warzywem. To właśnie dzięki pomarańczowemu barwnikowi, jakim jest beta-karoten zawdzięcza swój piękny, intensywny kolor. Ale beta karoten to nie tylko barwnik, ale również przeciwutleniacz, czyli składnik zwalczający niekorzystne dla nas wolne rodniki. Dzięki tym właściwościom ma działanie antynowotworowe i reguluje gospodarkę cholesterolową.

Jeśli już wiemy, jak cenne jest to warzywo, to zadbajmy o podawanie go szczególnie w jego sezonie, czyli jesienią. Poza swoim pięknym kolorem i szczególnymi właściwościami zdrowotnymi dynia jest również bardzo wdzięcznym warzywem w przygotowaniu. Można ją podawać na wytrawnie w zupie, czy duszoną, jak również na słodko.

Moja propozycja to placuszki dyniowe z miodem i mąką migdałową, które świetnie się sprawdzą jako jesienne śniadanie.

JAK TO ZROBIĆ?

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę ryżową, mielone migdały i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj łyżką zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkami oraz roztopionym tłuszczem i miodem.

Do miski z dynią wsyp suche składniki i wymieszaj łyżką (krótko, tylko do połączenia się składników).

Rozgrzej patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką).

Nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. 
Rozprowadź ciasto po powierzchni na kształt koła.
Wyrównaj powierzchnię nałożonego ciasta.

Smaż na umiarkowanym ogniu, przez około 1,5 - 2 minuty do zrumienienia się, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie (ok. 1,5 minuty).

Gotowe placuszki możesz posypać kakao, dodać karmelizowane banany (krótko podsmażone na patelni i skropione sokiem z cytryny), polać syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

Powrót