Orkiszowe naleśniki z kremowym twarogiem i owocamii

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
alergie: wegetariańska, bez soi

SKŁADNIKI:

110gr mąki orkiszowej razowej
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
300ml mleka (korzystam z mleka bez laktozy)
30gr roztopionego masła (korzystam z masła bez laktozy)
200gr sera twarogowego półtustego (korzystam z serka bez laktozy)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
kilka kropek ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
kilka garści świeżych owoców do podania z naleśnikami (np. truskawki, maliny czy borówki)

Facebook Pinterest Instagram e-mail

W moim domu niedzielne poranki są zawsze bardzo słodkie. A to dlatego, że przygotowuję wówczas pyszne naleśniki dla moich słodkich łasuchów! Do ich przygotowania zawsze wykorzystuję mąkę pełnoziarnistą. Naleśniki z mąki orkiszowej, czyli tak naprawdę „dzikiej pszenicy”, są pysznie delikatne w smaku i zawierają błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B i magnez. Naleśniki podaję z domowym twarożkiem, który konsystencją przypomina serek homogenizowany (tyle, że nie zawiera sztucznych dodatków i całej masy cukru) i koniecznie świeże owoce! Takie śniadanie zapewnia całej rodzinie siłę na wiosenną wycieczkę rowerową.

JAK TO ZROBIĆ?

Wsyp mąkę do miski. 
Dodaj sól, cukier i cynamon
Dodaj jajka i 1/3 ilości mleka, zmiksuj lub szybko wymieszaj ba gładką masę.
Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj resztę mleka.
Dodaj roztopione masło i zmiksuj na gładkie ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na minimum pół godziny.

Rozgrzej dobrze małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm i wylewaj porcję ciasta, rozprowadź po powierzchni patelni. 
Smaż do zrumienienia, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.

Przygotuj kremowy twaróg.
Serek twarogowy z jogurtem, miodem i ekstraktem waniliowym/pasta waniliową, zblenduj w mikserze do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gotowe usmażone naleśniki posmaruj serkiem i poukładaj w środku wybrane owoce. 
Złóż naleśniki w trójkąty i podawaj na ciepło.

Powrót