Kolorowe jajeczne babeczki

cykl: dietetyk gotuje dla dzieci
szybkość przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwe
przepis na: 3 porcje

SKŁADNIKI:

5 dużych jajek z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej
6 plasterków „chudej” ( bez widocznego tłuszczu) wędliny lub 10g łososia wędzonego
pokrojone drobno dowolne warzywa np. pomidory świeże, pomidory suszone, papryka czerwona, żółta, szczypiorek, ugotowane szparagi, cukinie itp.
sól do smaku

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Twoje dziecko nie chce jeść warzyw? A może masz problem ze wprowadzeniem nowych smaków do jego diety? Zaskocz swojego maluszka jajecznymi babeczkami, które zastępują nudną jajecznicę i dadzą całą gamę możliwości smakowych – dodaj do nich pomidora, paprykę, łososia wędzonego i szczypiorek! Zobaczysz, że Twoje dziecko zje je ze smakiem! Mój synek je uwielbia!

JAK TO ZROBIĆ?

Foremki do muffinek, wyłoż 1 plasterkiem szynki (lub plasterkiem łososia).

Wsyp pokrojone warzywa według upodobań.

Roztrzep jajka i dopraw solą.

Gotową mieszaninę jajeczna przelej 
do foremek napełnionych warzywami.

Piecz w temp. 200 stopni przez około 20-25 minut.

PORADA FOODWISE:

Postaw na kreatywność swojego dziecka! Pozwól mu mieszać i dobierać składniki. Każda babeczka może zawierać inne składniki, co pozwala na prawdziwą dowolność w dobieraniu składników!

Powrót