Strawberry Crumble

cykl: odżywiona
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa, bez nabiału, bez soi
przepis na: 4 osoby
Facebook Pinterest Instagram e-mail

"Czy nam to jest wszystko potrzebne?” pyta głodomór wpatrując się w kolorową owocowo-warzywną wieżę zakupów.
Oczywiście, że nie, ale nigdy się nie przyznam.
Rzucam mu gniewny wzrok, podwijam rękaw, chwytam pudełko z pachnącymi truskawkami, otwieram drzwi do lodówki a tam (o zgrozo!)…pozostałości po ostatnim szaleństwie zakupowym: 3 PEŁNE OPAKOWANIA TYCH SAMYCH TRUSKAWEK, po których już widać upływający czas.

No dobra.
Nie dajmy się zwariować. Zdarza się.
W takich sytuacjach sięgam po dwa (w zależności od owoców, których zawrotne ilości powoli zaczynają się nadpsuwać) sprawdzone przepisy na tzw. FRUIT CRUMBLE, które szczerze polecam.

JAK TO ZROBIĆ?

Włącz piekarnik na 180 C (ustawienie z termoobiegiem).

Oczyść truskawki, przekrój na ćwiartki i włóż do garnuszka.
Dodaj cukier, cynamon oraz wodę.
Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (albo do momentu, w którym zauważysz, że truskawki są ugotowane).

Przełóż truskawki do średniej wielkości naczynia żaroodpornego, a syrop z ugotowanych truskawek przelej do dużej miski i dosyp do niej bezglutenowe płatki owsiane. 
Wymieszaj syrop i płatki. 
Rozprowadź równo zlepione płatki na ugotowanych truskawkach w naczyniu żaroodpornym. Wstaw tak przygotowane fruit crumble do piekarnika.

Piecz od 10 do 20 minut. 
Jeśli płatki są z wierzchu złociste oznacza to, że Twój deser jest gotowy do wyciągnięcia z piekarnika! 
Pozostaje tylko go lekko ostudzić i czas wcinać!

CO ZA RADOŚĆ.

W zależności od Twoich przypadłości alergicznych, TRUSKAWKOWY CRUMBLE świetnie smakuje z:
- lodami waniliowymi
- kefirem bez laktozy
- jogurtem roślinnym lub naturalnym

Powrót