Smak lata, czyli orkiszowe jagodzianki

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średnio zaawansowane
przepis na: 16 jagodzianek

SKŁADNIKI:

200gr mąki orkiszowej razowej
100gr mąki orkiszowej jasnej
1 jajko z eko hodowli
200 ml ciepłego mleka
60gr cukru
Nadzienie
300gr jagód
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszne orkiszowe jagodzianki, które możecie przygotować ze swoimi dziećmi! 
Zaangażujcie je w wyrabianie ciasta drożdżowego i do napełniania bułeczek jagodami. 
Przygotujcie więcej jagód, niż przewiduje przepis – mój mały pomocnik bardzo lubi podjadać jagódki, szczerząc się później do mnie cudownie fioletowym uśmiechem.

JAK TO ZROBIĆ?

Przygotuj rozczyn z drożdży.

Rozkrusz do kubka drożdże, dodaj łyżkę cukru, zalej je ¼ szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i dodaj 3 łyżki mąki pszennej.

Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
Do miski przesyp obie mąki, dodaj mleko z cukrem, jajkiem i rozczyn. 
Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odchodziło od mieszadła lub ręki. 
Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki. 
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
W tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Włącz piekarnik na 180 stopni C.

Opłukane jagody wymieszaj z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. 
Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto, podziel na 16 części. 
Każdą z nich, rozpłaszcz palcami na kształt owalu, a na środek wyłóż łyżkę jagód. 
Sklej boki i uformuj bułeczkę. 
Uformowane jagodzianki przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Powrót