Orkiszowe jagodzianki
szybkość przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średnio zaawansowane
przepis na: 16 jagodzianek
SKŁADNIKI:
200 gr mąki orkiszowej razowej
100 gr mąki orkiszowej jasnej
1 jajko z eko hodowli
200 ml ciepłego mleka
60 gr cukru
Nadzienie
300 gr jagód
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak nie kochać jagód?
Te małe owoce zapobiegają odkładaniu się wolnych rodników, złego cholesterolu, regulują gospodarkę węglowodanową i mają działanie antynowotworowe.
A więc kiedy przychodzi na nie sezon, z przyjemnością wykorzystuję je w kuchni!
A jak jagody smakują najlepiej?
Wiadomo, na słodko! Wypróbujcie mój przepis na orkiszowe jagodzianki!
JAK TO ZROBIĆ?
Przygotuj rozczyn z drożdży.
Rozkrusz do kubka drożdże, dodaj łyżkę cukru, zalej je ¼ szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka i dodaj 3 łyżki mąki pszennej.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Do miski przesyp obie mąki, dodaj mleko z cukrem, jajkiem i rozczyn.
Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odchodziło od mieszadła lub ręki.
Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W tym czasie, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Włącz piekarnik na 180 stopni C.
Opłukane jagody wymieszaj z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto, podziel na 16 części.
Każdą z nich, rozpłaszcz palcami na kształt owalu, a na środek wyłóż łyżkę jagód.
Sklej boki i uformuj bułeczkę.
Uformowane jagodzianki przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.