Domowe lody sorbetowe

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: około 15 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa
przepis na: 6 porcji

SKŁADNIKI:

1/2 dojrzałego ananasa
1/2 kilograma słodkich truskawek
2 łyżki wody

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Twoje dziecko też uwielbia lody? Mój synek z chęcią jadłby je codziennie!W lecie, kiedy mamy dostęp do świeżych i smacznych owoców, wykorzystuje je do stworzenia zdrowszej alternatywy sztucznych lodów dostępnych w sklepach. 
Oto przepis na pyszny sorbet owocowy, do którego będzie 
Ci potrzebny tylko blender, foremki do lodów i zamrażalnik. Przygotowując go, proszę o pomoc mojego synka, który uwielbia angażować się w przygotowanie deserów.
Może i Twoja pociecha będzie chciała przyrządzić lody dla całej rodziny? To dobry sposób na poznawanie nowych smaków. Kto wie, może uda ci się przemycić do tego przepisu owoce, których Twoje dziecko jeszcze nie zna? Pamiętajmy, że według zasad racjonalnego odżywiania, zalecane jest spożywanie owoców.

JAK TO ZROBIĆ?

Umyj truskawki.
Obierz i pokrój ananasa. 
Z truskawek usuń szypułki.
Do blendera wrzuć pokrojonego ananasa i dolej wodę. 
Zblenderuj.
Płyn przelej do pojemników do lodów na około ½ ich wysokości. 
Wstaw do zamrażalnika na 20 minut. 
Następnie do blendera wrzuć truskawki i zblenderuj. 
Powstały płyn przelej na lekka zmrożony mus z ananasa. 
Wstaw do zamrażalnika na ok. 3 godziny i gotowe. 
Smacznego.

PORADA FOODWISE:

Jeśli masz ochotę na coś bardziej słodkiego, dodaj kilka kropli syropu z agawy lub miodu do blendera.
Zblenduj na gładko.

Powrót