Czekoladowe brownie

cykl: odżywiona
szybkość przygotowania: około 40 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: bezglutenowa, bez nabiału, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

2 puszki ciecierzycy (odsącz ciecierzycę, ale zachowaj wodę z jednej puszki)
8 łyżek nektaru z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dobrej jakości masła orzechowego
1 łyżka masła migdałowego
4 łyżki karobu (lub gorzkiego kakao)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ dobrej jakości tabliczki gorzkiej czekolady (uwaga na dodatek mleka – sprawdź listę składników)
opcjonalnie dodaję pokruszone orzechy włoskie

POLEWA

½ dobrej jakości tabliczki gorzkiej czekolady (uwaga na dodatek mleka - sprawdź listę składników)
3 łyżki mleka roślinnego (ja używam migdałowego)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki nektaru z agawy
1 łyżka cukru kokosowego

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Oto przepis dla łasuchów alergików.

Dekadencko czekoladowy brownie dla wegan i bezglutenowców!

Prawdziwa oda do szczęścia na którą można zjeść (prawie) bez wyrzutów sumienia. Sekretem przepisu jest ciecierzyca, która nie tylko zastępuje mąkę, ale również nadaje deserowi cudownej kremowości, którą każdy szanujący się łasuch kocha najbardziej.

Pst. Przepis zainspirowany niezastąpioną Jadłonomią oraz Minimalist Baker.

JAK TO ZROBIĆ?

Włącz piekarnik na 180 C (ustawienie z termoobiegiem).

Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wrzuć wszystkie składniki do blendera (poza czekoladą i orzechami) i zmiksuj na gładką masę. 
Dodaj posiekaną czekoladę oraz orzechy.
Wylej masę do foremki i wstaw do gorącego piekarnika.
Piecz do 30-35 minut. 
Po wyciągnięciu z piekarnika, zaczekaj do całkowitego wystygnięcia. 
Przygotuj polewę. 
Wszystkie składniki rozpuść w rondelku, doprowadź do gotowania.
Po 2 minutach zdejmij z ognia.
Odstaw do schłodzenia (około 15 minut).
Oblej ciasto polewą. 
Kiedy polewa zastygnie, czekoladowe, prawdziwie dekadenckie brownie jest gotowe do krojenia!

#yummy

Powrót