Pomarańczowe frytki z batatów

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa, bez soi
przepis na: 2 porcje

SKŁADNIKI:

3 średnie bataty
1/4 łyżeczki tymianku
1/ łyżeczki rozmarynu
szczypta gruboziarnistej soli morskiej

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Powiedzmy sobie to szczerze - dzieci uwielbiają frytki. 
Mój synek nie je ich często, ale czasami prosi bym je zrobiła.
Zamiast zwykłych ziemniaków, wybieram wówczas bataty, ponieważ zawierają karotenoidy, czyli prowitaminę A i likopen, który jest dobry dla serca.

JAK TO ZROBIĆ?

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
Bataty umyj szczoteczką pod zimną bieżącą wodą
i pokrój na kształt grubych frytek. 
Brytwankę wyłóż papierem do pieczenia. 
Pokrojone bataty przełóż na papier do pieczenie.
Skrop oliwą, posyp ziołami i solą. 
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

PORADA OD FOODWISE:

Takie frytki świetnie komponują się z daniami wegetariańskimi i mięsnymi. 
Nie jeden raz zrobiły też furorę na przyjęciu mojego synka, więc szczerze je polecam!

Powrót