Frytki z batatów

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa, bez soi
przepis na: 2 porcje

SKŁADNIKI:

3 średnie bataty
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki papryki słodkiej
szczypta chilli
1/4 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta gruboziarnistej soli morskiej

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, choć na polskich stołach goszczą znacznie rzadziej niż ziemniaki tradycyjne, przewyższają je wartością odżywczą.

Bataty zawierają karotenoidy, czyli prowitaminę A i likopen dobry dla serca.

Bataty można piec w całości, dusić , dodawać do zup albo przygotować z nich cienkie frytki. Takie frytki świetnie komponują się z różnymi daniami mięsnymi.

JAK TO ZROBIĆ?

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

Bataty umyj szczoteczką pod zimną bieżącą wodą
i pokrój na kształt grubych frytek.

Brytwankę wyłóż papierem do pieczenia. 
Pokrojone bataty przełóż na papier do pieczenia.
Skrop oliwąi posyp ziołami, solą, papryką i chilli. 
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

PORADA OD FOODWISE:

Takie frytki to świetny pomysł zarówno na imprezę, jak i samotne chrupanie:-)

Powrót