Chrupiące chipsy z jarmużu

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

2 garści rozdrobnionych i oczyszczonych z łodyg liści jarmużu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Zielone chipsy z jarmużu to zdrowa alternatywa dla przetworzonych przekąsek pod którymi uginają się sklepowe półki. Prawie każdej z nas zależy, aby nasze dziecko jadło zdrowo. Jednak często mamy problem z przekąskami - nie każde dziecko lubi, chce lub może jeść orzechy czy suszone owoce.

Pomimo swojej popularności, do jarmużu ciężko jest się przekonać. A to ze względu na jego łykowatą, twardą strukturę. Zapewniam Was jednak drogie mamy, jego minusy stają się jego atrybutem w tym przepisie! Trudne do okiełzania liście, pod wpływem temperatury, stają się wspaniale chrupie i dzięki temu świetnie imitują ziemniaczane chipsy.

Do wykonania tego przepisu potrzebne Ci będą jedynie: pęczek liści jarmużu, oliwa i sól! Spróbuj zaangażować swoją pociechę w przygotowanie chipsów! Często to co przygotujemy samodzielnie, smakuje lepiej!

JAK TO ZROBIĆ?

Piekarnik nagrzej do 190 stopnii C.
Oczyść jarmuż, odcinąjąc liście od łodyg i poszatkuj na mniejsze (około 4 cm kwadraty).
Rozdrobnione liście polej oliwą z oliwek i dopraw solą.
Wszystko dokładnie wymieszaj.

Brytwankę wyłóż papierem do pieczenia. 
Przełóż przygotowane liście na papier i rozprowadź równomiernie na brytwance. Pamiętaj, aby liście nie nachodziłu na siebie. Dzięki temu szybciej się upieczą i będą bardziej chrupiące.

PORADA FOODWISE:

Zaangażuj swoje dziecko w obieranie liści jarmużu. Dziecko może również mieszać liście wraz z oliwą i solą. 
Zwaracaj uwagę, aby nie pocierało oczu podczas mieszania, ponieważ sól może dostać się do oka.

Powrót