Chrupiąca przekąska z jarmużu

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

2 garści rozdrobnionych i oczyszczonych z łodyg liści jarmużu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Nie ma to jak nocne seanse serialowe... tylko Ty, Twój ulubiony serial, sofa i chrupiąca przekąska...tylko jaka? Oto przepis na chrupiące chipsy z jarmużu, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę. 
A co w nich najlepszego? Możesz chrupać do woli i bez wyrzutów sumienia, bo jarmuż to prawdziwa bomba witamin i minerałów!
Pomimo swojej popularności, do jarmużu ciężko jest się przekonać.
A to ze względu na jego łykowatą, twardą strukturę. 
Zapewniam Was trudne do okiełzania liście, pod wpływem temperatury, stają się wspaniale chrupie i dzięki temu świetnie imitują ziemniaczane chipsy.

JAK TO ZROBIĆ?

Piekarnik nagrzej do 190 stopnii C.
Oczyść jarmuż, odcinąjąc liście od łodyg i poszatkuj na mniejsze (około 4 cm kwadraty).
Rozdrobnione liście polej oliwą z oliwek i dopraw solą.
Wszystko dokładnie wymieszaj.

Brytwankę wyłóż papierem do pieczenia. 
Przełóż przygotowane liście na papier i rozprowadź równomiernie na brytwance. Pamiętaj, aby liście nie nachodziłu na siebie. Dzięki temu szybciej się upieczą i będą bardziej chrupiące.

Powrót