Przepis na ogórki z czosnkiem i chilli
szybkość przygotowania: 8 godzin
poziom trudności: łatwe
przepis na: ok. 12 słoików
SKŁADNIKI:
4 kilogramy ogórków gruntowych średniej wielkości
8 łyżek soli
2 łyżki chilli
2 duże główki czosnku
8 szklanek cukru
14 łyżek oliwy
Jesień coraz bliżej. Niestety nasz klimat nie rozpieszcza- produkty, od których dotychczas uginały się półki w warzywniakach, powoli się wyczerpują. W okresie jesienno-zimowym, stawiam na mrożone warzywa oraz przetwory, które całą rodziną zawsze przygotowujemy w dużych ilościach (taka tradycja). Naszym ulubionym warzywem, które wdzięcznie się kisi i konserwuje jest..ogórek! Ogórki kiszone, korniszone, z curry czy moje ulubione z czosnkiem i chilli są hitem na naszym stole! Mam nadzieję, że i Twoja rodzina polubi ich wyjątkowy smak! Podany przepis podkradłam od cioci, która w przetworach nie ma sobie równych!
JAK TO ZROBIĆ?
Ogórki umyj.
Pokrój w plastry około 1,5cm szerokości.
Pokrojone ogórki przełóż do dużej miski i zasyp solą.
Odstaw na 6 godzin.
W tym czasie posiekaj czosnek.
Po tym czasie ogórki odsącz z powstałego płynu (np. używając durszlaka).
Przełóż do miski, posyp chili i posiekanym czosnkiem, dobrze wymieszaj.
Przygotuj zalewę.
Do garnka wlej ocet wsyp cukier i zagotuj.
Spaż słoiki gorącą wodą.
Ułóż ciasno ogórki w słoikach.
Jeśli na dnie misy pozostanie czosnek, przełóż go do słoików.
Ogórki zalej gorącą zalewą i dobrze zakręć wieczka.
Słoiki umieść w garnkach z gorącą wodą i gotuj około 5 minut.
Po wyjęciu z wody, odstaw słoiki do góry dnem na 12 godzin.
Ogórki najlepsze są po około 12 tygodniach od przygotowania, a więc w sam raz na jesień i zimę ☺