Przepis na ogórki z czosnkiem i chilli

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 8 godzin
poziom trudności: łatwe
przepis na: ok. 12 słoików

SKŁADNIKI:

4 kilogramy ogórków gruntowych średniej wielkości
8 łyżek soli
2 łyżki chilli
2 duże główki czosnku
8 szklanek cukru
14 łyżek oliwy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Jesień coraz bliżej. Niestety nasz klimat nie rozpieszcza- produkty, od których dotychczas uginały się półki w warzywniakach, powoli się wyczerpują. W okresie jesienno-zimowym, stawiam na mrożone warzywa oraz przetwory, które całą rodziną zawsze przygotowujemy w dużych ilościach (taka tradycja). Naszym ulubionym warzywem, które wdzięcznie się kisi i konserwuje jest..ogórek! Ogórki kiszone, korniszone, z curry czy moje ulubione z czosnkiem i chilli są hitem na naszym stole! Mam nadzieję, że i Twoja rodzina polubi ich wyjątkowy smak! Podany przepis podkradłam od cioci, która w przetworach nie ma sobie równych!

JAK TO ZROBIĆ?

Ogórki umyj. 
Pokrój w plastry około 1,5cm szerokości. 
Pokrojone ogórki przełóż do dużej miski i zasyp solą. 
Odstaw na 6 godzin. 
W tym czasie posiekaj czosnek.
Po tym czasie ogórki odsącz z powstałego płynu (np. używając durszlaka). 
Przełóż do miski, posyp chili i posiekanym czosnkiem, dobrze wymieszaj.
Przygotuj zalewę. 
Do garnka wlej ocet wsyp cukier i zagotuj. 
Spaż słoiki gorącą wodą. 
Ułóż ciasno ogórki w słoikach.
Jeśli na dnie misy pozostanie czosnek, przełóż go do słoików.
Ogórki zalej gorącą zalewą i dobrze zakręć wieczka. 
Słoiki umieść w garnkach z gorącą wodą i gotuj około 5 minut. 
Po wyjęciu z wody, odstaw słoiki do góry dnem na 12 godzin.
Ogórki najlepsze są po około 12 tygodniach od przygotowania, a więc w sam raz na jesień i zimę ☺

Powrót