Grzybki marynowane

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 3 godziny
poziom trudności: łatwe
dieta: wegetariańska, wegańska, eko
przepis na: ok. 6 słoików
alergie: bez nabiału, bez soi

SKŁADNIKI:

3 kg oczyszczonych grzybów
450 ml wody
150 ml octu 10%
18 liści laurowych
30 ziarenek ziela angielskiego
1 ½ łyżeczki soli

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Sezon grzybowy w pełni. W lesie mnóstwo pięknych, wystających z trawy i mchu brązowych kapeluszy. Ale co zrobić z pełnym koszykiem leśnych skarbów? Świeżo zebrane grzyby można wykorzystać do przyrządzenia zupy lub sosu. Aby jednak móc korzystać z nich przez cały rok, przetwarza się je. A z ususzonych, mrożonych czy marynowanych grzybów zawsze można wyczarować coś pysznego.

U mnie w domu podstawą marynat są właśnie grzybki. Choć nie zbieram ich sama, mam rodziców grzybiarzy - na szczęście! ☺

JAK TO ZROBIĆ?

Oczyszczone grzyby umyj i podziel rodzajami, np. podgrzybki, maślaki, borowiki. 
Każdy z rodzajów obgotuj w świeżej wodzie dwa razy po 5 minut. 
Następnie gotuj je w osolonej wodzie przez 45 min (w ok. 8 l wody). 
Po tym czasie grzyby odcedź na durszlaku.

Przygotuj zalewę: 
Wodę i ocet zagotuj z listkami laurowymi i zielem angielskim. 
Słoiki wyparz gorącą wodą. 
Do każdego słoika wlej trochę zalewy. Włóż ciasno grzybki i zalej pozostałą zalewą (tak by grzybki były całkowicie przykryte). 
Dobrze zakręć słoik i odstaw do góry dnem na 12h.

Powrót