Dżem z czarnej porzeczki z imbirem i wanilią

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 3 godz.
poziom trudności: łatwy
dieta: EKO
przepis na: 7 małych słoiczków
alergie: bez glutenu, bez nabiału, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

2 kg oczyszczonej czarnej porzeczki
0,5 kg stewii w proszku
4 cm korzenia imbiru
1 laska wanili

Facebook Pinterest Instagram e-mail
JAK TO ZROBIĆ?

Oczyszczone, umyte porzeczki przełóż do szerokiego ranka z grubym dnem. Dolej ¼ szklanki wody i zagotuj. Gotuj na małym gazie, aż owoce puszczą sok i dżem zacznie powoli gęstnieć (ok. 1,5g). Pamiętaj, żeby od czasu do czasu wszystko przemieszać. Do gęstniejących owoców dodaj stewię i dalej gotuj.  Z laski wanilii wybierz ziarenka. Do gotującego dżemu dodaj ziarna wanilii oraz dorzuć cały strączek. Dalej gotuj mieszając. Imbir obierz łyżeczką i zetrzyj na drobnej tarce. Gdy dżem będzie gęsty (nie będzie od razu spływał z łyżki) dodaj imbir i wymieszaj.

Uwaga porzeczki mają bardzo dużo pektyn, więc nie ma konieczności dodawania żadnych zagęstników czy substancji żelujących. Jeśli jednak dla ciebie dżem nadal będzie za rzadki można dodać agar-agar.

Słoiczki pasteryzuj w piekarniku nagrzanym go 130 st. C przez 15 min. Następnie chwilę je przestudź. Do słoiczków nałóż dżem i dobrze zakryj.

Teraz czas na pasteryzację. Pasteryzuj w piekarniku w 130 st. C ok. 30 min.

Pyszny pełen witaminy C i antyoksydantów dżem masz gotowy J

Powrót