Domowy ketchup

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 3 godziny
poziom trudności: łatwe
dieta: wegetariańska, wegańska, eko
przepis na: ok. 6 słoików
alergie: bez nabiału, bez soi

SKŁADNIKI:

2 kg pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka papryki mielonej słodkiej
2 łyżeczki nasion gorczycy roztartych w moździerzu
6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki oliwy
sól i pieprz do smaku

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Sezon na świeże polskie pomidory dobiega powoli końca, ale właśnie ta "końcówka serii" najlepiej nadaje się na przyrządzenie z nich przetworów. Dobrym sposobem na zamknięcie cudownego smaku pomidorów jest zrobienie z nich sosu lub ketchupu. Bo po co mamy kupować przetworzone ketchupy, kiedy możemy mieć swój przez całą zimę? Taki domowy sos to nie tylko świetny sposób by się cieszyć smakiem pomidorów w zimowe dni, ale również doskonałe źródło likopenu, który jest naturalnym czerwonym barwnikiem.

Czy wiesz, że to właśnie likopen jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów? Czyli substancji, które pomagają zachować równowagę i możliwość ochrony komórek przed wolnymi rodnikami, które są dla nas toksyczne. W pomidorach jest ich naprawdę dużo, ale o dziwo w przetworach pomidorowych, które poddane są wysokiej temperaturze, jest ich jeszcze więcej.

JAK TO ZROBIĆ?

Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki i usuń twarde szypułki oraz gniazda nasienne. Pozostały miąższ rozdrobnij nożem na mniejsze kawałki. Pomidory przełóż do garnka z grubym dnem.

Gotuj powoli na najmniejszym palniku. W międzyczasie dodaj obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i obrany czosnek.

Dodaj gorczycę, ocet winny, cukier i oliwę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem gotuj przez 10 minut bez przykrycia, następnie zmiksuj na puree.

Gotuj dalej przez około 40 minut. Ketchup będzie gotowy gdy będzie odpowiednio gęsty. Można go od razu spożywać lub po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni.

A jeśli chcemy przygotować go na zimowe dni wystarczy jeszcze gorący przełożyć do sparzonych słoiczków i pasteryzować ok. 10 min.

Przepis zainspirowany blogiem „Kwestia smaku”.

Powrót