Cukinia marynowana w curry

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 1 godzina
poziom trudności: łatwe
dieta: wegetariańska, wegańska, eko
przepis na: ok. 12 słoików
alergie: bez nabiału, bez soi

SKŁADNIKI:

2 kg cukinii
6 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 ½ szkl. octu 10%
2 czubate łyżeczki curry
1 ½ łyżeczki soli
3 cebule
kilka ziarenek gorczycy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Choć sezon na cukinię jest długi, kiedyś i tak się skończy. W moim ogródku rośnie jej całe mnóstwo więc postanowiłam zamknąć jej smak w słoikach. W Polsce cukinie się je głównie w postaci grillowanej lub w formie placuszków, ale nie należy zapominać, że można je również spożywać na surowo, np. w sałatce czy marynowane. Pierwszy raz jadłam surową cukinię w Bułgarii przygotowaną jak mizeria z ogórków i zachwycił mnie jej smak. Jednak w takiej formie do zimy nie dotrwa, stąd pomysł na cukinię w słonecznej zalewie z curry.

JAK TO ZROBIĆ?

Cukinię umyj, odetnij końcówki. 
Pokrój w plastry (ok. 0,5 cm szerokości) lub pół-plastry w zależności od wielkości warzywa. 
Cebule pokrój w plastry.

Słoiki wyparz gorącą wodą.
Na dno każdego słoika ułóż plastry cebuli i szczyptę gorczycy. 
Następnie powkładaj cukinię.

Wodę, ocet, sól, cukier i curry zagotuj. 
Ciepłą zalewą zalej cukinię i zamknij słoik. 
Słoiki umieść w garnkach z gorącą wodą i gotuj ok. 5 min.
Po wyjęciu z wody słoiki odstaw do góry dnem na 12h.

Powrót