Orzeźwiająca siła szpinaku

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa, bez nabiału, bez soi
przepis na: 2 porcje

SKŁADNIKI:

1 szklanka wody mineralnej niskosodowej
2 garście świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 plasterki świeżego ananasa
1 łyżeczka soku z limonki

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Szpinak jest bardzo wdzięcznym warzywem. 
Bez problemu dostosowuje się do swojego otoczenia,
czyniąc je smaczniejszym, ładniejszym lub bardziej wyrazistym.
Niby warzywo jak każde inne, 
ale z którego warzywa można wyczarować sałatkę, gulasz, sos, zupę, ciasto (!) 
czy pyszny koktajl? 
Oprócz swojej eleganckiej natury, która sprawia, 
że bez problemu dostosowuje się do innych produktów w daniach wytrawnych i słodkich, 
szpinak to bogactwo niehemowego żelaza,
czyli tego trudniej przyswajanego, oraz witaminy C,
która pomaga we wchłanianiu tego minerału.
Takie 2 w 1. 
Ale to nie wszystko!
Zawarty w nim kwas foliowy i magnez pomagają w koncentracji, 
czyniąc nas bardziej produktywnymi każdego dnia! 
Dlaczego zatem nie wspomagać się nim każdego dnia?
Oto przepis na prosty koktajl, który może posłużyć jako śniadanie, 
porcję czegoś słodkiego w czasie dnia
lub po prostu szybką przekąskę,
która postawi nas znowu na nogi. 

JAK TO ZROBIĆ:

Umyj i odsącz szpinak. 
Obierz i pokrój ananasa w kostkę. 
Do blendera wrzuć szpinak, ananas, 
dolej wodę oraz sok z limonki. 
Zblednuj, przelej do szklanki i gotowe! 

PORADA OD FOODWISE:
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, 
dodaj 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu do blendera.
Zblenduj na gładko. 
Powrót