Orzeźwiająca siła szpinaku
szybkość przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: wegańska, bezglutenowa, bez nabiału, bez soi
przepis na: 2 porcje
SKŁADNIKI:
1 szklanka wody mineralnej niskosodowej
2 garście świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 plasterki świeżego ananasa
1 łyżeczka soku z limonki
Szpinak jest bardzo wdzięcznym warzywem.
Bez problemu dostosowuje się do swojego otoczenia,
czyniąc je smaczniejszym, ładniejszym lub bardziej wyrazistym.
Niby warzywo jak każde inne,
ale z którego warzywa można wyczarować sałatkę, gulasz, sos, zupę, ciasto (!)
czy pyszny koktajl?
Oprócz swojej eleganckiej natury, która sprawia,
że bez problemu dostosowuje się do innych produktów w daniach wytrawnych i słodkich,
szpinak to bogactwo niehemowego żelaza,
czyli tego trudniej przyswajanego, oraz witaminy C,
która pomaga we wchłanianiu tego minerału.
Takie 2 w 1.
Ale to nie wszystko!
Zawarty w nim kwas foliowy i magnez pomagają w koncentracji,
czyniąc nas bardziej produktywnymi każdego dnia!
Dlaczego zatem nie wspomagać się nim każdego dnia?
Oto przepis na prosty koktajl, który może posłużyć jako śniadanie,
porcję czegoś słodkiego w czasie dnia
lub po prostu szybką przekąskę,
która postawi nas znowu na nogi.
JAK TO ZROBIĆ:
Umyj i odsącz szpinak.
Obierz i pokrój ananasa w kostkę.
Do blendera wrzuć szpinak, ananas,
dolej wodę oraz sok z limonki.
Zblednuj, przelej do szklanki i gotowe!