Herbatka imbirowa, czyli napój mocy
cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwy
przepis na: 2 porcje
alergie: bez nabiału, bezglutenowe, bez soi
SKŁADNIKI:
szybkość przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwy
przepis na: 2 porcje
alergie: bez nabiału, bezglutenowe, bez soi
SKŁADNIKI:
1 łyżka startego korzenia imbiru
0,5 litra wody
½ łyżeczki cynamonu lub 1 kawałek kory cynamonu
6 goździków
Herbatka imbirowa to świetne rozwiązanie szczególnie w okresie zimowym kiedy nasza pociecha wraca zmarznięta z wypadu na sanki:) A wszystko to dlatego że imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, leczy przeziębienie i rozgrzewa. Nie możemy również zapomnieć, że zwiększa on koncentrację i wydajność umysłową dzięki poprawie ukrwienia mózgu.
JAK TO ZROBIĆ?
Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Do garnuszka wlej wodę, dodaj imbir, goździki i cynamon.
Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10-15 min na małym gazie.