Herbatka imbirowa, czyli napój mocy

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwe
przepis na: 2 porcje
alergie: bez nabiału, bezglutenowe, bez soi

SKŁADNIKI:

1 łyżka startego korzenia imbiru
0,5 litra wody
½ łyżeczki cynamonu lub 1 kawałek kory cynamonu
6 goździków

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Imbir to roślina, bez której wiele krajów nie wyobraża sobie życia. Za intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą odpowiadają składniki olejków eterycznych i substancje żywicowe.

Poza nadaniem smaku składniki te maja również właściwości lecznicze. To dzięki nim imbir ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Ponieważ imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, leczy przeziębienie i rozgrzewa. Nie możemy również zapomnieć, że zwiększa on koncentrację i wydajność umysłową dzięki poprawie ukrwienia mózgu.

Imbir można stosować jako dodatek do potraw, kawy czy herbaty. Moim ulubionym sposobem na jego wykorzystanie szczególnie w okresie jesiennym jest herbatka imbirowa, która jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale jest też moim lekarstwem na złe samopoczucie ☺

JAK TO ZROBIĆ?

Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

Do garnuszka wlej wodę, dodaj imbir, goździki i cynamon. 
Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10-15 min na małym gazie.

Powrót