Zielone kluseczki z bobu

cykl: U DIETETYKA NA STOLE
szybkość przygotowania: 30 min.
poziom trudności: łatwe
dieta: WEGETARIAŃSKA, EKO
przepis na: 5 porcji
alergie: bez nabiału, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

500 g ugotowanego i obranego bobu
80 g mąki orkiszowej
80 g mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku

Facebook Pinterest Instagram e-mail
JAK TO ZROBIĆ?

Ugotowany i obrany bób zmiksuj lub rozgnieć packą do ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól (ja wszystko umieszczam w robocie kuchennym) i zagnieć ciasto.  Ciasto przenieś na stolnicę i uformuj kule, podziel na mniejsze części. Oprósz stolnicę mąką.  Każdą z części rozwałkuj na długi walec. Odkrawaj małe kluseczki (jak w przypadku kopytek). Wstaw w garnku wodę, dosól i dolej kilka kropli oliwy. Zagotuj. Na zagotowana wodę wrzucaj kluseczki (nie za dużo na raz, tak by się nie posklejały). Gotuj ok 5 min od wypłynięcia. Gotowe.

Można podawać jako dodatek do dania mięsnego lub jako samodzielne danie z dodatkiem sera/tofu, liści bazylii i oliwy.

Przepis zainspirowany kopytkami z bobu ze strony Kwestia smaku.

Powrót