WEGE GOŁĄBKI

cykl: U DIETETYKA NA STOLE
szybkość przygotowania: 60 min.
poziom trudności: łatwe
dieta: EKO, WEGAŃSKA
przepis na: 5 szt.
alergie: BEZ NABIAŁU, BEZ SOI, BEZ CUKRU

SKŁADNIKI:

5 liści kapusty białej
1 duża marchew
1 duża pietruszka
2 garście szpinaku świeżego
2 łodygi selera naciowego
½ papryki czerwonej
1 mała cukinia
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka słodkie papryki
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

JAK TO ZROBIĆ?

Liście kapusty zalej wrzątkiem, dosól i gotuj aż zmiękną (ok. 15-20min.).

W tym czasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach obrana marchew i  pietruszkę. Pokrój na drobną kostkę cebulę, paprykę i selera naciowego oraz cukinię. Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebule, seler naciowy i paprykę. Podsmaż ok. 5 min aż warzywa zmięknąa cebula się zeszkli. Następnie dodaj startą marchew i pietruszkę i dalej smaż. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj cukinię i dalej duś ok. 5 min. Na koniec dodaj szpinak i dopraw do smaku. Całość duś/smaż jeszcze ok. 5 min. zdejmij z gazu i zostaw do przestygnięcia.
Odcedź liście kapusty i lekko przestudź. Rozłóż każdy z liście na desce i nałóż farsz. Każdy liść z osobna zawiń z farszem, możliwie jak najszczelniej. Przełóż gołąbki do garnka zalej wodą i gotuj ok. 5-8 min.
Polecamy podać gołąbki z sosem pomidorowym na bazie przecieru pomidorowego bez cukru z bazylią i oregano.  Smacznego

Powrót