Szybki makaron ze szparagami i szynką

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

200gr makaronu pełnoziarnistego
1 pęczek szparagów zielonych
2 żółtka jajka z chowu ekologicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
100gr szynki parmeńskiej
1 łyżka startego parmezanu
60ml śmietany 18%

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego w trakcie sezonu, często królują one na moim stole. Szparagi to bardzo wdzięczne warzywa, które można wykorzystać w różnych daniach i przepisach – moje ulubione to takie, które łatwo i szybko mogę przygotować po powrocie z pracy. 
Stawiam zatem na potrawy na bazie kasz, które (czasami, na życzenie synka) zamieniam na makaron. 
Makaronu bać się nie trzeba, jeśli umiemy go przygotować. Pamiętajmy, żeby wybierać ten z nieoczyszczonych mąk lub z twardej pszenicy durum, samoliny i zawsze gotować na półtwardo, czyli po włosku na „al dente” (czyli z oporem na zębie ☺). Dzięki temu danie będzie pożywne, ale też da nam energie. Taki makaron ma węglowodany, które nie będą się tak szybko wchłaniać, dzięki czemu pozostaniemy syci na dłużej. Ot tak właśnie, któregoś wiosennego dnia powstał przepis na makaron ze szparagami, szynką i sosem, czyli moja domowa wariacja na temat carbonary.

JAK TO ZROBIĆ?

Umyj i oczyść szparagi.
Odłam twarde końcówki (zwłókniałe końcówki odłamują się same, dlatego szparagi najłatwiej łamać w rękach). 
Odkrój główki.

Pokrój łodygi ukośnie na 2 centymetrowe kawałki.
Zagotuj wodę. 
Na wrzącą wodę wrzuć szparagi. 
Gotuj ok 3-5 min.

W międzyczasie, szynkę pokrój w plastry szerokości ok. 1 cm.
W drugim garnku zagotuj 1,5 litra wody na makaron. 
Gotującą wodę posól i wrzuć makaron.
Gotuj około 10 minut, tak aby makaron pozostał „al dente”. 
W miseczce roztrzep żółtka, dodaj śmietanę, parmezan, pieprz. 
Ugotowany makaron odcedź i wrzuć ponownie do garnka.
Do makaronu wlej roztrzepane żółtka ze śmietaną i postaw na małym ogniu. 
Dorzuć szynkę i szparagi i cały czas mieszaj, uważając przy tym, by sos nie zawrzał. 
Gdy sos zgęstnieje odstaw z gazu i gotowe.

Powrót