Placuszki z cukinii

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
przepis na: 5 porcji
alergie: bezglutenowe

SKŁADNIKI:

1 duża cukinia
2 małe jajka
¾ szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta białego pieprzu i soli
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalnie: ½ szklanki startego parmezanu

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Lubisz tradycyjne placki ziemniaczane? U mnie w domu ziemniaków się nie je, ale za to uwielbiamy placuszki. Do przyrządzenia placuszków możemy wykorzystać różne warzywa.

Jednym z warzyw, które świetnie może zastąpić ziemniaki w plackach jest cukinia.
A ponieważ jest ona dobrym źródłem beta-karotenu, witamin i potasu to nawet na fakt smażenia na tłuszczu można przymknąć oko ☺

JAK TO ZROBIĆ?

Cukinie umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż pestki.
Następnie zetrzyj na tarce i odłóż na bok.
Po około 5 minutach odlej sok, który wydobył się z cukinii.

Do odsączonej cukinii dodaj mąkę, jaja, posiekany koperek i szczypiorek. 
Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
Jeśli wybierasz opcje z serem, to tu jest czas, by go dołożyć.

Rozgrzej patelnie z olejem i smaż nieduże cienkie placuszki.

Placuszki można podawać z jogurtem, sosem czosnkowym, ale też świetnie komponują się z duszonymi warzywami w formie leczo, czy gulaszem mięsnym.

Powrót