Paella z owocami morza

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 45 min.
poziom trudności: łatwe
dieta: EKO
przepis na: 4 porcje
alergie: bez glutenu, bez soi, bez cukru, bez nabiału

SKŁADNIKI:

1 łyżka oliwy
150g mieszanki owoców morza
1 kiełbaskachorizo ok. 80g
4 łodygi selera naciowego
150g ryżu arborio
1 papryka czerwona
2 sparzone pomidory bez skórki (poza sezonem można zastąpić pomidorami z puszki)
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki tymianku
2 ząbki czosnki
500 ml bulionu warzywnego

Facebook Pinterest Instagram e-mail
JAK TO ZROBIĆ?

Na dużej patelni rozgrzej oliwię.

Pokrój w cienkie plasterki chorizo. Podsmaż na rozgrzanej oliwie.

Oczyść z gniazda nasiennego paprykę i pokrój w cienkie słupki. Pokrój seler w plasterki. Seler i paprykę dodaj do lekko podsmażonej kiełbaski. Posiekaj ząbki czosnku i dołóżna patelnię (uważaj, żeby się nie spaliły),dopraw papryką i tymiankiem. Pomidora oczyść z pestek i skórki i pokrój w dużą kostkę, dodaj na patelnię.

Następnie dodaj ryż i chwilę podsmaż. Ryż musi się zrobić szklisty. Zalej wszystko bulionem. Przykryj patelnię i duś ok. 15 min. następnie dodaj owoce morza i duś pod przytyciem ok. 10min.

 

Jeśli po tym czasie woda wciąż nie odparowała, zdejmij pokrywkę i smaż, aż do momentu, w którym woda odparuje.

I gotowe. Smacznego!

Powrót