Nadziewana papryka w wersji obiadowej
szybkość przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: bezglutenowa, bez nabiału, bez soi, bez cukru
SKŁADNIKI:
4 czerwone papryki
1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mięsa mielonego z indyka
1 łyżka oliwy
1 duża cebula
2 ząvki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
1 puszka 400gr pomidorów krojonych
Witamina C potrafi zaskakiwać! Czy wiedziałaś, że oprócz znanym właściwościom wspomagania odporności i łagodzenia przeziębienia, pomaga również wchłaniać żelazo? Dlatego tak ważne jest, aby mądrze łączyć składniki i spożywać produkty zawierające żelazo wraz z tymi obfitującymi w witaminę C.
Faszerowane warzywa są proste w przygotowaniu i zawierają całe bogactwo witamin i minerałów. Do tego typu dań, idealnie nada się bakłażana, cukinia, papryka, pomidor i pieczarka. Zazwyczaj sięgam po paprykę, bo to ulubuone warzywo mojego dziecka. Nadziewana mięsem z indyka, kaszą jaglaną i warzywami bardzo szybko znika ze stołu!
JAK TO ZROBIĆ?
Papryki przekrój na pół, wrzuć na wrzątek i gotuj przez 1 minutę, następnie odzcedź.
Jedną połówkę papryki pokrój w kostkę.
Ugotuj kaszę jaglaną. Do garnka wsyp suchą kaszę, wlej 2/3 szklanki wody, posuj, przykryj i zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, do momentu, w którym kasza będzie miękka.
Na większej patelni, dodaj oliwę i wrzuć cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmaż do uzyskania złotego koloru.
Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Następnie dodaj wszystkie przyprawy w proszku.
Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę
i smaż mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut.
Dodaj pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez około 4 minuty.
W międzyczasie dopraw solą, pieprzem. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wyłóż do wgłębień papryki, wstaw do piekarnika
i zapiekaj bez przykrycia przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu można skropić oliwą extra vergine i posypać szczypiorkiem