Łosoś teriyaki

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwe
przepis na: 3 porcje
alergie: bez nabiału

SKŁADNIKI:

500g filetu z łososia
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego, ew. z agawy lub płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Tłuste ryby morskie powinny znaleźć, się w naszej diecie ponieważ są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych czyli tych „dobrych tłuszczów”. Niestety w Polsce nadal spożycie ryb nie jest duże.

Często w swojej pracy słyszę: „ale przecież ryby są bardzo zanieczyszczone”, „ale jak mam przygotować tę rybę?”. Moja odpowiedź jest prosta - wybierajmy ryby morskie z czystych mórz i oceanów. A jak już mamy tę zdrową rybę w naszej kuchni, to nie smażmy jej na oleju, obtoczonej w panierce, a wrzućmy na grilla elektrycznego, patelnię beztłuszczową, do piekarnika czy ugotujmy na parze. Dzięki temu rzeczywiście będziemy mieć samo zdrowie na talerzu.

JAK TO ZROBIĆ?

Przygotować marynatę: 
Imbir zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miseczki włóż czosnek, imbir, syrop klonowy, sos sojowy i oliwę. Dokładnie wymieszaj.

Łososia umyj i osusz. Włóż do naczynia i zalej dokładnie marynatą. Przykryj folią spożywczą, odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Po tym czasie rozgrzej grilla elektrycznego lub patelnię do smażenia beztłuszczowego. Łososia przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony ok. 2 minuty.

Łososia możesz podać z fasolką szparagową, szparagami, ryżem jaśminowym.

Smacznego! 

Powrót