Lasagne z cukinii

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średnio zaawansowane
dieta: bezglutenowa, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

4 małe cukinie
1 łyżka oleju
sól

Sos beszamelowy
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki ryżowej
1 ½ szklanki mleka (u mnie bez laktozy)

Sos pomidorowy z mięsem z indyka 500 g siekanego mięsa z piersi z indyka (kupuję organiczne mięso)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula czerwona
1 puszka pomidorów w sosie własnym
2 duże pomidory bez skóry

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Nie przepadam za ucztami – dietetyczce trochę nie wypada. 
Co innego moi faceci, tj. mąż i syn. 
Ich etyka dietetyków nie obowiązuje. 
Jednak, aby dbać o ich żołądki i sprawną przemianę materii, często modyfikuję przepisy znane i lubiane.

W taki właśnie sposób powstała moja wariacja na temat włoskiego standardu kulinarnego. 
Mamma mia – włoskie mamy pewnie oszalałyby z rozpaczy zamieniając kaloryczną pastę na zieloną cukinię, ale czego się nie robi w imię zdrowia…prawda? ;) 
Pomysł zrodził się w dzień święty, tj. w niedzielę, którą świętuję zazwyczaj w kuchni, jako że to mój jedyny dzień, który mogę poświęcić gotowaniu. 
A gotować lubię, więc robię to z przyjemnością i namaszczeniem godnym włoskiej kuchni. 
Którejś niedzieli moi mężczyźni mieli ochotę na sos pomidorowy (zachcianki młodego) i lasagnę (smaki dorosłego)…a w lodówce były świeże cukinie z ogródka teścia, to trzeba było kombinować. I tak natchnęło mnie świątecznie na „cukiniowy makaron” do lasagne.

JAK TO ZROBIĆ?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (z opcją termoobiegu).

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Umyj cukinie na ciepłą wodą.

Na tarce zetrzyj cienkie plastry cukinii (używamy części, która pozwala na skrojenie cukinii na cienkie plastry).

Każdy plasterek osobno rozłóż na papierze do pieczenia, posyp solą i polej oliwą.

Piecz przez 20 minut.

Wyjmij z piekarnika i lekko przestudź.

Pokrój pomidory w dużą kostkę, a cebulę w tzw. piórka.

Do garnka z grubym dnem wrzuć pomidory pokrojone w kostkę, cebulę i pomidory z puszki.

Na małym ogniu doprowadź do wrzenia.

Do tak przygotowanego sosu, dodaj mięso z indyka i dodaj przyprawy.

Duś na małym ogniu pod przykrywką przez 20 minut.

Do drugiego małego garnka wlej oliwę i dodaj mąkę.

Dodaj mleko i mieszaj do zagotowania i zgęstnienia (konsystencja budyniu).

Dopraw solą, biały pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek.

Przygotuj pierwszą warstwę.

Wylej 1/3 sosu beszamelowego na dno naczynia.

Następnie wyłóż na sos plasterki cukinii, tak by lekko na siebie nachodziły.

Zalej je połową sosu mięsno-pomidorowego.

Ponownie wyłóż plasterki cukinii.

Na cukinie wyłóż ½ pozostałego sosu beszamelowego.

Następnie polej sosem pomidorowym i przykryj warstwą plasterków cukinii.

Na koniec wyłóż pozostały sos beszamelowy.

Piec w piekarniku ok. 20 min.

Buon apettito!

Powrót