Kotlety z cukinii
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: bez nabiału, bez soi, bez cukru
przepis na: 5 porcji
SKŁADNIKI:
1 cukinia (około 250gr)
1/4 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu warzywnego (bezmięsnego, przygotowanego z włoszczyzny)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej (do przygotowania panierki)
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta białego pieprzu
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Myślisz, że dania z warzyw są nudne?
Wręcz przeciwnie!
Warzywa śmiało zastępują mięso oferując niezliczone alternatywy.
Możesz z nich przyrządzić zupy, gulasze, zapiekanki,
a nawet placuszki imitujące kotlety.
Przekonałam się o tym któregoś dnia, kiedy to do mojego dziecka wpadła gromada dzieci,
a w lodówce znalazłam jedynie cukinie od mojego teścia ogrodnika,
który obdarowuje nas wyhodowanymi przez siebie warzywami.
FAKTY O CUKINII:
Cukinia zawiera beta- karoten, witaminy A, C, PP, B1, K
i potas, a więc śmiało można ją uznać za skarbnice witamin.
Polecam w szczególności młode cukinie, które są cudownie delikatne w smaku.
JAK TO ZROBIĆ?
Dokładnie umyj marchewkę i zetrzyj ją na tarce.
Do małego garnka wsyp kaszę, dodaj marchewkę i wlej bulion.
Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż do momentu,
w którym kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Odstaw na bok i pozwól, aby się przestudziła.
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż pestki.
Następnie zetrzyj na tarce i odłóż na bok.
Po około 5 minutach, odlej sok, który wydobył się z cukinii.
W międzyczasie zetrzyj cebulę i czosnek na drobnej tarce.
W dużej misce wymieszaj 3 łyżki bułki tartej, startą cebulę
oraz czosnek.
Następnie dodaj kaszę z marchewką, jajko, natkę i koperek.
Wyrób masę i dopraw ją solą i pieprzem.
Uformuj 5 kotletów i obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej patelnię z olejem.
Smaż kotlety przez około 5 minut z każdej strony.
Powinny nabrać złocistego koloru.
PORADA:
Ponieważ dzieci raczej nie przepadają za nowinkami kulinarnymi,
moje kotlety postanowiłam podać w formie znanej każdemu dziecku, tj. w formie burgerów.
Do ich przygotowania 1 burgera potrzebne jest:
1 bułka grahamka
1 liść sałaty
2 plasterki pomidora
5 plasterków ogórka kiszonego
1 łyżka domowego sosu czosnkowego
(jogurt typu greckiego, czosnek, posiekany koper włoski)