Kotlety z cukinii

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: bez nabiału, bez soi, bez cukru
przepis na: 5 porcji

SKŁADNIKI:

1 cukinia (około 250gr)
1/4 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu warzywnego (bezmięsnego, przygotowanego z włoszczyzny)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej (do przygotowania panierki)
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta białego pieprzu
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Myślisz, że dania z warzyw są nudne? 
Wręcz przeciwnie! 
Warzywa śmiało zastępują mięso oferując niezliczone alternatywy. 
Możesz z nich przyrządzić zupy, gulasze, zapiekanki,
a nawet placuszki imitujące kotlety. 
Przekonałam się o tym któregoś dnia, kiedy to do mojego dziecka wpadła gromada dzieci, 
a w lodówce znalazłam jedynie cukinie od mojego teścia ogrodnika, 
który obdarowuje nas wyhodowanymi przez siebie warzywami.

FAKTY O CUKINII:

Cukinia zawiera beta- karoten, witaminy A, C, PP, B1, K 
i potas, a więc śmiało można ją uznać za skarbnice witamin.
Polecam w szczególności młode cukinie, które są cudownie delikatne w smaku.

JAK TO ZROBIĆ?

Dokładnie umyj marchewkę i zetrzyj ją na tarce.
Do małego garnka wsyp kaszę, dodaj marchewkę i wlej bulion.
Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż do momentu, 
w którym kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. 
Odstaw na bok i pozwól, aby się przestudziła. 
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż pestki.
Następnie zetrzyj na tarce i odłóż na bok. 
Po około 5 minutach, odlej sok, który wydobył się z cukinii. 
W międzyczasie zetrzyj cebulę i czosnek na drobnej tarce. 
W dużej misce wymieszaj 3 łyżki bułki tartej, startą cebulę 
oraz czosnek.
Następnie dodaj kaszę z marchewką, jajko, natkę i koperek.
Wyrób masę i dopraw ją solą i pieprzem.
Uformuj 5 kotletów i obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej patelnię z olejem. 
Smaż kotlety przez około 5 minut z każdej strony.
Powinny nabrać złocistego koloru.

PORADA:

Ponieważ dzieci raczej nie przepadają za nowinkami kulinarnymi,
moje kotlety postanowiłam podać w formie znanej każdemu dziecku, tj. w formie burgerów. 
Do ich przygotowania 1 burgera potrzebne jest: 
1 bułka grahamka
1 liść sałaty
2 plasterki pomidora
5 plasterków ogórka kiszonego
1 łyżka domowego sosu czosnkowego 
(jogurt typu greckiego, czosnek, posiekany koper włoski)

Powrót