Dyniowe kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

cykl: U DIETETYKA NA STOLE
szybkość przygotowania: 60 min.
poziom trudności: średni
dieta: WEGETARIAŃSTA, EKO
przepis na: 8 kotlecików
alergie: bez nabiału, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

500 g obranej i oczyszczonej dyni
½ szklanki kaszy jaglanej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
200 g szpinaku baby
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżki oliwy

Facebook Pinterest Instagram e-mail
JAK TO ZROBIĆ?

½ szklanki kaszy zalej 1 szklanką wody, posól i zagotuj. Gotuj na małym gazie pod przykryciem ok. 15 min., aż kasza wchłonie całą wodą. Po zagotowaniu odstaw do wystygnięcia.
W czasie gotowania kaszy obraną dynię zetrzyj na tarce. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebule. Podsmaż ok. 2 min, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj startą dynie i dalej smaż. Kiedy dynia zmięknie dodaj posiekany czosnek oraz kurkumę, curry, sól i pieprz. Całość duś/smaż jeszcze ok. 5 min. zdejmij z gazu i odstaw do przestygnięcia.
Szpinak umyj i pokrój. Do masy duszonej dyni dodaj ostudzoną kaszę jaglaną, szpinak oraz jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Z powstałej masy formuj nieduże kotleciki. Kotleciki obtocz delikatnie w bułce tartej. Obtoczone kotlety smaż na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Smacznego

 

Powrót