Ciecierzycowe leczo z młodą cukinią i bakłażanem

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: bezglutenowa, bez nabiału, bez soi, bez cukru

SKŁADNIKI:

1 duża papryka czerwona
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
1 czerwona cebula
1 dojrzały pomidor
200 ml przecieru pomidorowego
1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki lub pasty paprykowej
1/2 małej papryczki chilli
1 łyżeczka oliwy

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Sezon na świeże warzywa to dla mnie raj. Kiedy do wyboru mam młode cukinie i bakłażany, stawiam na znany w mojej rodzinie, aczkolwiek zmodyfikowany, przepis na leczo. Zamiast tłustego mięsa, który babcia dodawała do leczo, ja dodaję ciecierzycę. To suche nasiono roślin strączkowych jest świetnym źródłem białka i witamin z grupy B. Ciecierzyca to bogactwo złożonych węglowodanów, które zapewniają uczucie sytości, siłę i koncentrację na długi dzień w pracy i w szkole.

JAK TO ZROBIĆ?

Cukinię, bakłażan i paprykę dokładnie umyj.

Paprykę oczyść z gniazda nasiennego.
Warzywa pokrój w dużą kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w piórka

Z chiklli usuń gniazdo nasienne oraz pestki i posiekaj drobno. 
Pomidora sparz, obierz ze skó®ki i pokrój w kostkę. 
Do garnka z grubym dnem, wlej oliwę i podgrzej.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebule i posiekane chili. 
Smaż około 2 minuty. 
Do cebuli dorzuć paprykę, dodaj sproszkowaną paprykę lub pastę paprykową i dalej smaż na małym ogniu około 3 minuty.
Następnie dorzuć cukinie i wlej odrobinę wody. 
Duś około 8 minut. 
Gdy cukinie zmięknie, dodaj bakłażana i duś około 5 minut. 
Na koniec dodaj pomidora, przecier pomidorowy i pozostaw na mały ogniu około 10 minut. 
Gdy warzywa będą uduszone (ale nie rozgotowane), dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę, dopraw solą i pieprzem. 
Duś pod przykryciem około 3 minuty.

Smacznego!

Powrót