Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

cykl: u dietetyka na stole
szybkość przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwe
dieta: bezglutenowa, wegańska, bez cukru

SKŁADNIKI:

1 bakłażan
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
1/2 łyczeki kurkumy
1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
1 pomidor (około 300gr)
listki świeżej kolendry

Facebook Pinterest Instagram e-mail

Czy wyobrażasz sobie obiad bez mięsa? Twój żołądek podziękuje Ci za dzień bez białka pochodzenia zwierzęcego. 
Pomimo modnych trendów żywieniowych, w których dominują te oparte wyłącznie na warzywach, wiele osób wciąż nie wyobraża sobie obiadu bez, przysłowiowego, schabowego w roli głównej. Jest to jednak złe przyzwyczajenie. Według aktualnych zaleceń racjonalnego żywienia, mięsa nie powinno spożywać się codziennie. Czym je zatem zastąpić? 
Bakłażan faszerowany kaszą, to prosty i szybki sposób na pyszne, bezmięsne danie dla całej rodziny. Za co je najbardziej lubię? Zamiast stać nad garnkami (tak jak robiłabym to w przypadku smażenia schabowego), zapiekam warzywo w piekarniku zyskując odrobinę czasu przed obiadem dla siebie.

ZA CO CENIĘ TEN PRZEPIS?

Bakłażan faszerowany kaszą obfituje w węglowodany złożone. To one dostarczają nam sporej dawki energii, błonnika pokarmowego, magnezu oraz potasu niezbędny do prawidłowej pracy serca i regulującego ciśnienie tętnicze krwi.

PORADA OD FOODWISE:

Bakłażan oprócz pięknego koloru ma również charakterystyczny kształt. Jeśli Twój niejadek nie jest przekonany co do dania bez mięsa, puść wodze wyobraźni i stwórz z połówki bakłażana statek smaku dla swojego dziecka.

JAK TO ZROBIĆ?

Kaszę jęczmienna zalej ¾ szklanki wody, dodaj odrobinę soli 
i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płonień i gotuj ok. 20 min. 
Do momentu wchłonięcia całej wody. 
W międzyczasie, nastaw piekarnik na 180 stopni C. 
Przekrój bakłażana wzdłuż na pół i wybierz z niego miąższ przy użyciu łyżki (nie wyrzucaj miąższu!).

Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj ugotowaną kaszę i miąższ bakłażana. 
Smaż mieszając przez około 5 minut. 
Następnie dodaj do kaszy, pokrojonego w kostkę pomidora.
Wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. 
Tak przygotowany farsz, wyłóż do połówek bakłażana i wstaw do 
nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. 
Zapiekaj przez 30 minut.
Podawaj bakłażana posypanego świeżą kolendrą

Powrót