Pocztówka znad Jangcy

Kulinarne pocztówki ze świata
Pocztówka znad Jangcy
Marta Karbowa-Grzonkowska Marta Karbowa-Grzonkowska

Pocztówka znad Jangcy

Cześć Wiki!

Podróżowaliśmy dziś wzdłuż najdłuższej rzeki w Chinach – Jangcy. Wyobraź sobie, że wszędzie w okolicy rósł ryż! Gdy zgłodnieliśmy – zatrzymaliśmy się w pobliskiej restauracji. W karcie mieli tylko potrawy z ryżu. Ale numer! Z tego wszystkiego Kulinary zaczął wymawiać „R”. Był z siebie bardzo dumny i mówił co chwila „ryś, ryś, ryś”. ☺

Mama powiedziała, żebyśmy się nie martwili, bo ryż można przyrządzać na wiele sposobów: na słodko, słono i pikantnie. I że każdy na pewno wybierze coś dla siebie. Ja do tej pory jadłam głównie ryż z jabłkiem, który babcia robiła mi często, gdy bolał mnie brzuszek. Byłam więc trochę zaskoczona ilością różnych potraw.

Najciekawsze jednak było to, że ryż wcale niekoniecznie jest biały. Tak naprawdę na początku ma kolor brązowy. Zawiera wówczas dużo więcej cennych dla zdrowia składników. Żeby z ryżu brązowego otrzymać biały ryż, trzeba wyłuskać ziarenka i usunąć z nich wierzchnią warstwę. To troszkę tak, jak z pieczywem w Polsce. Chleb z pełnego ziarna jest zdrowszy niż białe, puszyste bułeczki. W restauracji serwowano też ryż czerwony. Tata mówi, że również jest bardzo zdrowy i pasuje do słodkich potraw.

Ponieważ nie bardzo umiałam się zdecydować na jedną pozycję z karty, zamówiłam 2 potrawy. Na danie główne wybrałam ryż brązowy z indykiem i warzywami, bo byłam bardzo głodna, a na deser ryż czerwony z gruszką. Wszystko było przepyszne.

Spodziewam się, że przyrządzanie potraw z ryżu bardzo przypadnie Ci do gustu. Gotujesz ryż, dodajesz swoje ulubione dodatki i już! Myślę, że przy Twojej kulinarnej fantazji Ty i ryż bardzo się zaprzyjaźnicie. Podejrzę na Twoim blogu, które potrawy z ryżu Tobie wydały się najsmaczniejsze☺

Ściskam Cię Mocno,

Twoja Kuchasia

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót