Pocztówka z Rodos

Kulinarne pocztówki ze świata
Pocztówka z Rodos
Marta Karbowa-Grzonkowska Marta Karbowa-Grzonkowska

Pocztówka z Rodos

Kochana Wiki!

Jesteśmy na Rodos. To taka znana grecka wyspa. Tata mówi, że to miejsce pełne smaków. Ja uważam, że najważniejsze są tu super zatoczki do nurkowania.

Każdy dzień tutaj spędzamy podobnie. Mama, Kulinary i ja siedzimy rano na plaży. Pływamy, budujemy fortece z piasku albo kamieni i uprawiamy różne sporty wodne. Tata natomiast omawia jakieś ważne sprawy w tawernach i restauracjach albo buszuje w sklepikach z lokalnymi specjałami.
Wczesnym popołudniem spotykamy się w porcie, żeby zjeść wspólnie obiad. Nie tylko tata docenia wówczas tutejszą kuchnię ;) Wszyscy jesteśmy wtedy bardzo głodni, a w nabrzeżnej tawernie można zjeść takie pyszne potrawy. I to ze świeżo złowionych ryb i owoców morza! Próbowałaś kiedyś gulaszu z ośmiornicy? Kulinaremu bardzo smakował. Zabawne, że podaje się go z ziemniakami, jak ten nasz z mięsa w Polsce. 
Utkwiła mi też w pamięci ryba, którą upieczono w liściach winogron. Była przepyszna! Kulinary bardzo polubił makaron z mieszanką morskich żyjątek: kałamarnic, małych krewetek i małży. Dłubał w tej potrawie niezwykle przejęty i gdy zjadał jakiś owoc morza, krzyczał do mamy: - Zgadnij co to! 
Byłoby super jakbyś na swoim blogu chociaż raz w tygodniu umieszczała przepis na danie rybne. Ja tu w rybach i innych darach morza po prostu się zakochałam!

Pozdrawiam Cię serdecznie,

Twoja Kuchasia

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót