Pocztówka z Meksyku

Kulinarne pocztówki ze świata
Pocztówka z Meksyku
Marta Karbowa-Grzonkowska Marta Karbowa-Grzonkowska

Pocztówka z Meksyku

Kochana Wiki!

Piszę do Ciebie z Meksyku, miejsca, gdzie jak mówi mój tata, króluje kukurydza, fasola i chili.

Ja z kolei uważam, że to kraj pysznych placków! Bardzo mi się to podoba! Nazywają się tortille i mają najróżniejsze kolory (dzięki roślinnym barwnikom, które się do nich dodaje) i kształty. Robi się je z mąki kukurydzianej lub pszennej. Dają je tu właściwie do każdej potrawy. Chyba nie udało mi się tutaj zjeść nic bez placka! Typowe dania to: Burrito, Quesadillas, Fajitas, Enchilada i Taco. Już nie pamiętam dokładnie co jest czym, ale na pewno ma placek. ;) Bardzo odpowiada mi taka kuchnia. Kulinary też jest bardzo zadowolony i zajada te tortille, aż mu się uszy trzęsą. Zresztą okazało się, że on uwielbia kukurydzę w każdej postaci. Tata się cieszy i mówi, że to świetnie, bo kukurydza jest bardzo zdrowa. Podobno była podstawowym pożywieniem Indian, którzy tu mieszkali – Majów i Azteków. Już nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę piramidy, jakie po nich zostały.

Myślę, że takie meksykańskie placki to świetny pomysł na twojego bloga. Wyobraź sobie, że by je zrobić wystarczy mąka, sól i woda. Użyłabym mąki kukurydzianej, bo w Polsce nie korzysta się z niej zbyt często, a fajnie jest próbować nowych rzeczy.

Ściskam Cię mocno,

Twoja Kuchasia

Ps. Kulinary ubrał się w ogromny meksykański kapelusz, sombrero, i nie chce go zdjąć. Wygląda w nim jak wielki, kolorowy placek ☺

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót