Pocztówka z Genui

Kulinarne pocztówki ze świata
Pocztówka z Genui
Marta Karbowa-Grzonkowska Marta Karbowa-Grzonkowska

Pocztówka z Genui

Kochana Wiki!

Nigdy nie przypuszczałam, że Genua, miasto Krzysztofa Kolumba i za razem znany na całym świecie port, jest ojczyzną pesto! Lubisz makaron z pesto? Ja uważam, że to proste wegetariańskie danie jest przepyszne. Tata mówi, że na dodatek jest bardzo zdrowe. Jego podstawą jest makaron z twardej pszenicy, który jest cenniejszy niż tradycyjne „jajeczne” makarony. Pesto natomiast to sos przyrządzony z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Jego składniki po prostu się uciera. Czyli gotujemy makaron, mieszamy z sosem i mamy gotową potrawę, którą serwuje się od razu po przygotowaniu. Uwielbiam to danie, a najważniejsze jest to, że umiałabym je sama przyrządzić! Napiszesz o pesto z makaronem na swoim blogu? Proooszę! ☺

Nie wiem czemu, ale Genua sprawiła, że zainteresowały mnie dania wegetariańskie. To dziwne, bo jest miastem portowym, więc najłatwiej dostać w niej ryby. Poza pesto polubiłam rattatuję. Może dlatego, że Kulinary, który też zasmakował w tym daniu ciągle chodził i powtarzał „ratuj, ratuj”? Jakoś nie mógł zapamiętać nazwy tej potrawy. Bardzo mnie to rozbawiło. Rattatuia to duszone na oliwie różne warzywa z ziołami. Można dodać do niej cukinię, pomidory, paprykę, fasolkę szparagową i bakłażany. Jestem pewna, że jako kucharz z fantazją polubisz tą potrawę. Od razu o Tobie pomyślałam przy jedzeniu. Do rattatui można wrzucić dokładnie te warzywa, na które ma się ochotę.

Ściskam mocno,

Twoja Kuchasia

Facebook Pinterest Instagram e-mail
Powrót